Rekordévet zár az AXIÁL

Rekordévet zár 2014-ben az AXIÁL Kft. a gépvásárlási támogatásoknak és a korábbi jó agrárévnek köszönhetően. A cég árbevétele várhatóan mintegy 30 százalékkal 72 milliárd forint körülire nő, a fejlesztések pedig folytatódnak. Az AXIÁL Kft. ma egyedülálló módon több mint 11 ezer négyzetméter fedett szervizkapacitással rendelkezik az országban.

Menteni a menthetőt

Nem idén volt a legkiszámíthatóbb a magyar mezőgazdaság, az egyszer biztos. Legyünk egyértelműek: ismét egy szeszélyes évet tudhatunk magunk mögött, például az időjárásnak köszönhetően, amire nehezen lehet felkészülni. A tél nagyon enyhe volt, március elején már a tavaszt köszönthettük, így mindenki már korán, nagy elánnal dolgozott a földeken. Június közepéig az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott. Bepótolta azonban ezt a lemaradását a természet, mert amikor a gabona-betakarítás közepén jártunk, hirtelen minden megváltozott, és extrém időjárási körülményekkel kellett dacolnunk. A nyáron szinte nem is akadt hosszabb, csapadékmentes időszak. Mindenhol néhány nap alatt lehullott egy havi mennyiségű csapadék. Ez hátráltatta a gabona betakarítást, és kihatással volt az őszi betakarítású növényekre is. November közepén-végén az ország nagy részén még mindig folyt a kukorica betakarítása, az őszi vetések is csúszásba kerültek.

Szemtől szemben a vetés mesterével

A Maestro töretlen lendülettel halad, egyre több gazdaság udvarán találkozhatunk ilyen vetőgéppel. A típus bevezetésekor elsőként 12 soros gépet lehetett rendelni, majd a birtokméretek és vevői igény figyelembevételével nyolc-, és tavaly már hatsorost is.

Egyre többen választják a teknős pótkocsikat

A mezőgazdaságban egyre több modern traktor dolgozik különböző teljesítménykategóriákban. Ezeket a nagy értékű erőgépeket minél több munkában a lehető leghosszabb ideig célszerű üzemeltetni. A sokrétű munka egyik eleme a különböző mezőgazdasági termények biztonságos, gyors szállítása szántóföldről raktárba vagy a végfelhasználás helyére.

Az AXIÁL Mezőgazdasági Híradó a képre kattintva tölthető le.

11 hónapnyi betakarítás, több generáció tapasztalatával

Túl fiatal! Ez volt az általános vélemény 12 évvel ezelőtt, amikor Sam Taylor (37) átvette a családi vállalkozást. „Amikor húszas éveim közepén elkezdtem, én voltam a legfiatalabb a mezőgazdasági konferenciákon“ – emlékezett vissza Sam Taylor. „A legtöbb résztvevő 60 év körüli, vagy ennél idősebb volt.“ A tanult gazdálkodó unokatestvére, Adam Taylorral (39) közösen vezeti a 4 generáció óta családi tulajdonban lévő Taylor‘s Bulbsot a lincolnshirei Holbeachben.

Hatékonyság felsőfokon – Claas Telematics a D-E Agrár Kft.-nél

Bács-Kiskun megyében, a Bácska északi részén, Bajától mindössze 19 km-re található Bácsborsód, melynek határában nyárfákkal övezett út vezet a D-E AGRÁR Kft. telephelyére a Rávnai Majorba.

A veterán 75 év után ismét arat

Lassan csépel a történelmi arató-cséplő-kötöző, azaz a Mäh-Dresch-Binder (MDB) a harsewinkeli CLAAS gyár melletti szántóföldön. 75 évvel ezelőtt hagyta el a gyárat. Dieter Rehme, Heinz Niemerg és Ludger Weber nyugdíjas CLAAS-osok egy régmúlt kor gépét, egy CLAAS arató-cséplő-kötöző gépet keltettek ismét életre, Martin Beckmann, a restaurátor-műhely felelősének segítségével a nyáron. Még Helmut Claas is izgatottan figyelte, ahogy lassan elindul következő bevetésére az a veterán, amely Európa első működőképes kombájnja volt.

AGRÁRGÉPSHOW 2015 – Mindig van új a nap alatt

Ismét a HUNGEXPO ad otthont a 2015 januárjában megrendezésre kerülő, minden idők legnagyobb hazai agrár-szakkiállításának tartott AgrárgépShownak. Az AgrárgépShow és az AGROmashEXPO immáron harmadik alkalommal kerül együttesen megrendezésre, ami azért is szerencsés, mert a két kiállítás tematikája jól kiegészíti egymást. Az AXIÁL Kft. 5000 m2-en várja látogatóit a D pavilonban, ahol a CLAAS 26 termékcsaládjának 350 terméktípusából a következő gépeket, illetve gépkapcsolatokat tekintheti majd meg a nagyérdemű közönség.

Az AgriTech Magazin a képre kattintva tölthető le.