A "Lamborghini baromfi" arany tojása

A XXI. században, a Tojás Világnapján ugyanott tartunk, ahol az őseink, amikor feltették magukban a nagy kérdést: "Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?" -Azóta sem tudjuk, ám az az egy biztos, hogy a világon a legdrágább tojás a tyúkja csodálatos és egyedülálló genetikai tulajdonságai miatt kerül arany-árba.

Az Ayam Cemani, más néven "Lamborghini baromfi", az egyik legdrágább csirke a világon, van olyan tenyészállat, amely 2.500 $-os, azaz közel 700.000.- forintos áron kelt el. Igaz, a vegyes ivarú 7 hónapos csibék már 280.000.- forintért elérhetőek. A "Lamborghini tojások" ára több, mint 10.000.- forintba kerül darabonként, ám tudunk olyan tenyésztőről, aki 50.000. forintnak megfelelő összegért adta el ugyanennek a fajtának a tenyésztojásait.
ayam cemani tojások

Ez a csomag tenyésztojás 750 $ -ért indul útnak a tengerentúlra az új gazdájához. – fotó: www.cemanifarms.com

A különleges jávai csirke nevében is hordozza az értékét: ez a madár teljesen fekete színű. A fekete szín nem csak a  tollakra korlátozódik, az állat teljes egészére- kívül és belül is! A bőre, a csőre, a tollazata, a nyelve, a lábai, a körmei, - sőt, még a húsa, csontjai, és a belső szervei - beleértve a csontvelejét is - koromfekete. Vérük, igaz nem fekete, de feltűnően nagyon sötét színű.Ayam cemani a Lamborghini

Valóban csodálatos szépségű... Ayam Cemani, a csirkék Lamborghini-je – fotó: www.cemanifarms.com

Most következik, talán a legnagyobb érdekesség, hogy a csirke egyetlen része nem fekete: az pedig a krémszínű tojása. Ezekből azonban sajnos egy évben csak 60-100 darabot tojik, ezeket sem képes kikelteni - így keltetőben látnak napvilágot a 60-100.000.- Forintot érő naposcsibék. Az indonéz Ayam Cemani-t dísz- és hobbi célra, valamint a húsának különleges ízvilága és magas vastartalma miatt - étkezési célra tenyésztik, ezért tojását is kizárólag tenyésztojásnak termelik.

Akárcsak két tojás... - Tényleg ennyire egyformák?

Magyar termelőként és fogyasztóként leggyakrabban a hagyományos porcelán, barna vagy fehér héjú tojásokkal találkozunk a baromfiudvarokban és a boltok polcain egyaránt.

Azonban számtalan tyúk tojik különleges színű tojásokat, amelyek természetes szépségükkel könnyedén felülmúlják az emberi kezek által festett húsvéti tojások látványát.színes tyúktojások

Ezek a színes tyúktojások akár húsvéti dekorációnak is elkelnének. – fotó: www.fresheggsdaily.com

Hazánkban is egyre népszerűbbek a színes tojást tojó tyúkfajták, amelyek egyébként önmagukban is az udvar díszei.

színes tojások kosárban

tyúkok színes tojásaikkal

 

 

 

 

 

 

 

fotók– bal: www.fresheggsdaily.com; jobb: The Chicken Chick

A fenti három képen az Easter egger (világos zöld, illetve határozott olíva színű), a Welsummer (narancssárgás barna), az Ameraucana (világos pasztell kék) a Black és Blue Copper Marans (csokoládébarna) az Australorp, a Plymouth Rock (világos barack színű) a Langshan és a Light Sussex (mályvás rózsaszín) tyúkfajták látványos tojásait láthatjuk.

Reggelizzünk minden reggel másféle baromfi tojást!

Vidéken élők előnye, hogy könnyebben be tudják szerezni a fürj, emu vagy strucc tojásokat, mint a városi polgárok. Ragadjuk meg ezt a lehetőséget és kukkantsunk be a szomszéd portájára is, hátha van eladó baromfitojása - a tyúkén kívül is!

fürj, tyúk, kacsa, liba, emu tojások

Nagyságrendben növekvő: fürj, tyúk, kacsa, liba, emu tojások – fotó: www.rodalesorganiclife.com

Kacsatojás

Magyarországon minden víziszárnyas-, így kacsa tojásának a fogyasztása is szigorúan tilos szalmonella veszély miatt! - Azért, jó ha tudjuk, hogy fehérjéből, kálciumból, vasból, káliumból és minden ásványi anyagból is magasabb mennyiséget tartalmaz, mint a tyúktojás. Ha Ázsiában járunk, akkor a kacsatojás fogyasztása legyen az első lépés, ha még nem ettünk mást a tyúktojáson kívül és nem akarunk rögtön túl idegen ízek felé kalandozni. Régi időkben egyébként előszeretettel főztek vele Magyarországon is, hiszen az íze és a mérete is közel azonos a csirke tojásáéval, így a receptek használatakor is könnyen behelyettesíthető volt.

Fürjtojás

Érdekes, hogy USA-ban az ínyencek csemegéje, míg Vietnámban a szegények eledele a fürjtojás, hiszen ott a legolcsóbb tojás, a tyúktojásnál is kategóriákkal kevesebbe kerül. Apró mérete miatt itthon is népszerű saláták, előételek és vadételek mellé elkészítve egyaránt. Dekoratív és egészséges, ha tehetjük, fogyasszunk belőle minél többet! Mérete körülbelül ötöde a tyúktojásénak, ára pedig15-25 Ft között mozog.

Libatojás

Egy libatojás körülbelül három nagy tyúktojásnak felel meg, és a héja is sokkal nehezebb, - gyönyörűen megmunkálható és díszíthető. Ára nagyon eltérő, hiszen a kézműves boltban egy díszített libatojás 4.000.- Forint is lehet, míg a friss tenyésztojás ára átlagosan 250-300 forint. Mint ahogy azt már említettük, hazánkban tilos a fogyasztása, ezért árutojásként nem kapható.

Strucctojás

Egy strucctojás olyan nagy, hogy képes jóllakatni akár tíz embert is. Mérete nagyjából megfelel 24 db csirke tojásnak, – és egy darab, akár öt kilót is nyomhat. Ha kemény tojásként szeretnénk fogyasztani, akkor másfél órán át kell főznünk a kívánt állag eléréséhez! Ma már Magyarországon sem számít akkora kuriózumnak, több étteremben is rendelhető belőle például rántotta reggelire. Egy darab tojás ára 3.000.-forint egy kifújt tojáshéj pedig 1.000.- forintot ér.

Emutojás

Az emutojás is nagynak számít, mintegy nyolc tyúktojást tesz ki. Emutojás a konyhában

emutojás faragva

fotó: nypost.com

Tojáshéja különleges szerkezetű. A külön elhatárolt zöld külső tojáshéj rétege elrejti a kék középső réteget és a legalsó fehér alapréteget. A tojáshéj "szelvényezettsége" számtalan képzőművészt megihletett már és nagyon szép rézkarchoz- vagy fafaragásokhoz hasonló műremekek születtek emutojásból ennek köszönhetően.

Pulykatojás

Ha van a közelben olyan gazda, akinek a kezéből ki lehet csenni egy-két friss pulykatojást, akkor nagyon kellemes meglepetés érhet minket, hogy milyen jó is az íze! Ez a kuriózum sajnos keveseknek adatik meg, mert a tojások szinte kivétel nélkül keltetésre kerülnek a felnőtt állatok értékes húsa miatt. Héjuk, - akárcsak a fürjeké - nagyon szép pettyes, azért dekorációs célokra is kiválóan használható.

A magyar tojástermelők helyzetéről és hazai aktualitásokról IDE KATTINTVA olvashat tovább.