Barna István gazdálkodót kérdeztük Soltvadkertről, a május közepén pusztító jégeső következményeivel kapcsolatban.

"Fél hektár szőlőmön majdhogynem teljes a kár... A hajtások, a levelek 80-90%-ban megsemmisültek. A tényleges kár megállapításához még várnunk kell, hiszen ez attól is függ, hogy milyen lesz az alvó fakadás. Még lehet termésünk ezen a területen, ám ezzel - ha lesz is - nagyon komoly gondok lesznek... Nem egy időben lesz a szüret, ami gépi szedésnél igen nagy problémát jelent."dupont

Mivel lehetne enyhíteni a kárt? Mit tehet a gazda jégverés után?

"A DuPont szakemberei a fiatal szőlőhajtások gyógyítására és a betegségek megelőzésére a Curzate® Super gombaölő szert ajánlották nekem. A Curzate® nagyon jó szer, igaz, hogy nem olcsó, de jól bevált a gazdaságunkban.

Két hete juttattam ki először a Curzate® Super gombaölő szert, amikor a kár bekövetkezett. Most ismételten bevetem, mert a másodlagos fertőzés ellen is védekezni kell a sebzések mentén.

"Sajnos egy ilyen káreseménynél nem áll meg a jégverésnél – és a pillanatnyilag felmérhető fizikai kárnál a probléma. A másodlagos fertőzések megelőzésére kell koncentrálni, mert mindig könnyebb megelőzni a bajt, mint fejvesztve tüzet oltani, amikor már ég az erdő..."

Barna István esete "szerencsésen" alakult, mert viszonylag kis termőterületét érte a jég. A gazda elmondása szerint Bács megyében vannak nála sokkal nagyobb bajba került termelők, akiknek óriási terméskieséseket okozott az időjárás.

Szentpéteri Attila Kiskőrösön gazdálkodik. 40 hektáros szőlészetének több, mint felét elverte a jég. A gazda saját borászatában dolgozza fel a szőlőt... Azaz dolgozná fel, ha idén maradna termés...

"Húsz- huszonöt hektár szőlőmet érintette a jégverés és sajnos a legjobb szőlőterületemről van szó. Van közötte fiatal telepítés, termő- és most termőre forduló ültetvény is, amit most 50-100%-ban letarolt a jég. Harminc éve szőlővel foglalkozom, de komolyan mondom, hogy ilyen iszonyatos erővel végig söprő jéggel még nem találkoztam a mi környékünkön. Nyolc éve nagyon jól bevált, komoly jégriasztó rendszerük van és amióta beüzemeltük, azóta nem volt számottevő jégkár a szőlőben. Eddig. Ezúttal is jelezte a készülék a jég közeledtét, azonban most olyan erővel csapott le ránk, hogy nem tudtuk kivédeni a rakétázással."

"Egyértelműen látom a klímaváltozás jeleit. Régen nem voltak jellemzőek azok a tornádó szerű tölcsérek, amelyeket 5 éve tapasztaltunk először és most már tudjuk, hogy ez után jön a jég."

Mi lesz most? Milyen segítségért fordulhat a gazda?

"A szőlő sorsa és hogy miben bízhatunk, az egyelőre attól függ, hogy hol érte a jégverés a növényt és milyen irányból kapta a szőlő a jeget. Van, ahol a hajtást is teljesen megsemmisítette, van ahol „csak” a leveleket... Tapasztalataim szerint a réz hat ilyen esetekben és én ezt biztosan alkalmazni fogom az érintett területeken."

Lehetséges megelőzni, hogy mindez újra előforduljon? A kár enyhítésére milyen megoldásokat vet be?

Lehetséges megoldásként arra fogunk törekedni, hogy még tökéletesebb előrejelző rendszert használjunk.

A jégháló gyümölcsösökben bevált, ám a szőlő nem bírja el. – Ha esetleg a jövőben kaphatnánk támogatás erre, akkor szívesen kipróbálnám hogy milyen eredményt lehet elérni a hálóval. Az elmúlt évek jegesek voltak, így nekünk, szőlősgazdáknak fel kell készülnünk arra, hogy ezek a szélsőséges időjárási tényezők csak erősödni fognak."

"Kíváncsi vagyok a DuPont-os kollégák javaslataira a jégkárral kapcsolatban, mert korábban is mindig megfogadtam a tanácsaikat. A Curzate® Super és Curzate® F gombaölő szereket korábban még soha nem használtam jégverés után, -várom, hogy milyen megoldást találunk ki a kár enyhítésére."

Hogyan segít a DuPont a szőlősgazdáknak?

A klíma változásával új betegségek, kártevők ütötték fel fejüket vagy kevésbé jelentős kórokozók váltak bizonyos évjáratban uralkodóvá.

Az egymást követő évjáratok egyre nagyobb kihívást jelentenek. Egyik évben az özönvízszerű esők, jég és járványos gombabetegségek, máskor az aszály jelent megoldandó feladatot. Csak a technológiailag és szakmailag felkészült vállalkozások képesek alkalmazkodni az állandóan változó környezeti feltételekhez. Ebben a felkészülésben hivatott segíteni a gazdákat a DuPont.

A szőlő fiatal korában bekövetkező jégverése esetén nagyon fontos a sebzések gyors begyógyítása és a sérülések során bekövetkezhető betegségek megelőzése. Erre kiválóan alkalmas a DuPont™ Curzate® Super gombaölő szer:

A jól bevált cimoxanil hatóanyag mellé a korszerűbb rézhidroxid került, új WG formulációban. Több ponton gátolja a gombák fejlődését, ebből adódik kiemelkedő hatékonysága, preventív (megelőző) és kuratív (gyógyító) hatása. A Curzate® a gomba minden fejlődési szakaszában kifejti hatását a spóra és a micélium fejlődése során. A Curzate® Super készítményt a vegetációs időben bármikor használhatjuk. A benne levő réz hatóanyag szövetvastagító hatása akadályozhatja a másodlagos fertőzések kialakulását. A Curzate® Super gombaölő szert megelőző (preventív) jelleggel javasolt kijuttatni, így alkalmas a jégverés nyomán a sérülések nyomán kialakuló betegségek megelőzésére.

Később, a szőlő fürtzáródása, zsendülése környékén bekövetkező jégverés után nagyon gyakran alakul ki fakórothadás, mely ellen a rézkészítmények hatástalanok. Gyakorlati tapasztalatok alapján a Curzate® F gombaölő szerrel védett szőlőben, az ajánlott technológiával a fakórothadás is gazdasági kártételi szint alatt tartható.

A Curzate® F cimoxanil és folpet hatóanyagok kombinációja, amelyek preventív (megelőző) es/vagy kuratív (gyógyító) hatásukkal hatékonyak az adott időszakban leginkább veszélyt jelentő kórokozók, a peronoszpóra és a szőlő botritiszes rothadása ellen. Felhasználását az érzékeny időszakban, virágzás kezdetétől a fürtzáródásig 1-3 alkalommal a fertőzési nyomás függvényében javasoljuk. Alkalmazását javasoljuk a szőlőt ért jégverés után is, ezt a kezelest 24 órán belül el kell végezni a jó hatékonyság érdekében.