A múlt hét második felében egyszerre nyíltak meg a régen várt támogatási lehetőségek és egyszerre jelent meg az idei pályázatok menetrendje, így a termelőket valóságos információlavina árasztotta el. Gazdálkodó legyen a talpán ezek után, aki a támogatások özönében el tudja dönteni, hogy hirtelen mire is pályázzon, vagy melyik határidő betartására figyeljen oda legelőször.

Gazdasági hírösszefoglalónkban ezúttal az agrárpályázatok közötti tájékozódásban szeretnénk segíteni, ezért határidő szerint állítottuk sorrendbe a közelgő fontos eseményeket.

Kitolták a kertészeti gépbeszerzések kifizetési kérelmeinek beadási határidejét!

A kertészeti gépbeszerzés 2015. jogcímben e hónap végén lejár a kifizetési kérelmek benyújtásának, valamint az induló vállalkozásnak minősülő ügyfelek vonatkozásában a 4 EUME kertészeti üzemméret igazolásának határideje! Utolsó határidő: 2015. októbert 30.!kertészeti John Deere

Indulás az új gépbeszerzés kifizetési kérelem beadására! – fotó: mareshredbarn.com

A fiatal gazdáknak sincsen sok idejük már a kifizetési kérelmek beadására!

Nyertes Fiatal Gazdák esetében, minél előbb benyújtja az ügyfél a kifizetési kérelmet, annál előbb tudja utalni az MVH a támogatás összegét! 2015. október 21. a határidő.

Megjelent az AKG kifizetési felhívás, – egy időben az Ökológiai gazdálkodásra való áttérés – és annak fenntartását támogató felhívás.

Az AKG-val kezdjük a felhívások ismertetését, hiszen ez jóval több gazdálkodót érint.

A támogatási kérelmek benyújtására 2015. november 7. és 2015. december 7. között van lehetőség.

AKGTámogatási kérelmet kizárólag az ügyfél-azonosítóval rendelkező támogatást igénylő nyújthat be, a www.mvh.gov.hu elektronikus felületén. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 11.000 db.

Újdonság, hogy Miniszterelnökség lehetőséget ad arra, hogy akik később szeretnének csatlakozni a programhoz, azok ezt 2017-ben is megtehetik.

A felhívás részeletes megismerésében és a pályázatok leadásában a www.szechenyi2020.hu weboldal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában megjelent kézikönyv, valamint a területileg illetékes falugondnokok adnak részletes tájékoztatást és segítséget.

Megjelent az ökológiai gazdálkodásra történő áttérést, az ökológiai gazdálkodás fenntartását támogató felhívás.

A támogatási kérelmek benyújtására – az AKG-hez hasonlóan – 2015. november 7. és 2015. december 7. között van lehetőség.

Jelen felhívásra támogatási kérelmet az aktív mezőgazdasági termelők nyújthatnak be. Támogatási kérelmet kizárólag az ügyfél-azonosítóval rendelkező támogatást igénylő nyújthat be, a www.mvh.gov.hu elektronikus felületén. A kapcsolódó dokumentumtárakért kattintson IDE.

Az AKG és az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos kérdésekről érdekes szakcikkünk jelent meg "AKG vagy Öko?" címmel.

Egy átlagos konvencionális gazdaságnál a cikk címében feltett kérdés fel sem merül, mert az AKG programokra magasabb támogatási összegeket lehet kapni, miközben jóval kevesebb és kevésbé komoly előírásnak kell megfelelni. Ezen felül az ökológiai gazdálkodás ellenőrzése plusz költséget jelent, adminisztrációja drágább és teljesen új gondolkodást, gyakorlati megoldásokat kíván. Kevés szaktanácsadó képes mindehhez komplex szolgáltatást nyújtani.

Miért lehet mégis létjogosultsága? Milyen típusú gazdaság és miért gondolkodjon el az átállás megkezdésén? - A válaszokért kattintson IDE.bio kert

Biokertészet – fotó: www.foundationfarm.com

Végre megjelent a Vidékfejlesztési Program 2015-ös fejlesztési rendje, amelyben lesz – sok más támogatás mellett – Állattartó telepek (ÁTK)- és Kertészet korszerűsítése is!

Októberben tehát ezek a felhívások aktuálisak:

  • AKG
  • ökológiai gazdálkodás,
  • trágyatárolók építése és
  • LEADER

A méhészek számára újabb támogatás hívható le!

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján 2015. október 16-ától nyújtható be kifizetési kérelem.

Sokak számára nem várt pénz állt a házhoz: 65 ezer termelő számára megkezdődtek a visszatartott agrártámogatások kifizetése.

Azok a termelők részesülnek visszatérítésben, akiknek a 2014. évi közvetlen támogatásaik a 2000 eurót meghaladták, ezért az e feletti részt 1,3 százalékkal csökkentették korábban.

Kárenyhítés terén is bizakodásra ad okot a frissen megjelent Aszályközlemény.

A földművelésügyi miniszter aszályközleménye értelmében a közleményben feltüntetett járások kivételével országos szintű aszályhelyzet volt Magyarországon a 2015. kárenyhítési év során.

A Földművelésügyi Értesítő LXV. évfolyamának 2015. október 1-jei 7. számában megjelent aszályközlemény ITT érhető el.porzik a föld

Aszály – fotó: www.minnpost.com

Önmagában a miniszteri aszályközlemény megjelenése még nem jogosítja fel a termelőt kárenyhítő juttatás igénybevételére, ugyanis az aszályközlemény egy szükséges, de nem elégséges feltétele annak. Az agrárkár-enyhítési rendszerben a kárenyhítő juttatás igénybevételének további feltételei is vannak. Így például az aszálykárokat határidőben be kell jelenteni, és az aszály által okozott, 30%-ot meghaladó mértékű várható hozamcsökkenést az agrárkár-megállapító szerv leigazolja, illetve a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig meg kellett fizetni.

Mindeközben az állami földek árveréséhez is egyre közelebb kerülünk és egyre több információt tudhatunk meg. Van még kérdése a földeladásokról? – Itt mindenre válaszolunk!

Október közepétől közzéteszik a pályázható földek helyrajzi számát

Október 15-étől a kormányhivatalokban közzéteszik a pályázható állami földek helyrajzi számát, a földárverések novemberi elindulásához minden szabályozás elkészült – mondta a földművelésügyi miniszter.