A gabonák kedvező táplálkozási érték javítása területén tapasztalható folyamatok értékelése, valamint a fejlődési trendek megvitatása. Ennek megfelelően a konferencia kiemelt témakörei a következőképpen alakultak:

  • Nemesítés a jövő számára: tápértéknövelés, technológiai minőség javítása
  • Minőség és analízis: a 21. század analitikai és minőségvizsgálati módszerei
  • Egészséges termékek fejlesztésének jó gyakorlata
  • Egészséges táplálkozás, a termékfejlesztés technológiai és érzékszervi tulajdonságokkal kapcsolatos szempontjai
  • Élelmiszerbiztonsági kérdések, aktualitások
  • Kevésbé használatos gabonafélék és álgabonák élelmiszer célú hasznosítása, gluténmentes termékek
  • Gabona alapú termékek minőségének fejlesztése a 21. század fogyasztói igényeinek tükrében
  • Hagyományos technológiák alkalmazása,  új technológiák kidolgozása a fenntartható termelés és az élelmiszerellátás biztosítása érdekében

A szakmai találkozót a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyitja meg. A megnyitó rendezvényen Jan Delcour professor, az AACCI elnöke, Michaella Pichler, az ICC főtitkára, valamint Dr. Eleonora Dupouy, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) fogyasztóvédelemi ügyekért és élelmiszerbiztonságért felelős tisztségviselője tartanak áttekintő előadást a gabonák élelmezésben betöltött szerepéről és a jövő valószínűsíthető trendjeiről. Ezt követően 15 országból érkező kutatók több mint 70 szóbeli előadás és poszter segítségével mutatják be legújabb eredményeiket. Rendezvényt termék és műszerkiállítás is színesíti. Részletes program és információ IDE kattintva érhető el.

A konferenciát az AACCI Európai Szekciója, a Cereals&Europe és a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszéke közösen szervezi, a rendezvénynek a Sofitel Hotel ad otthont. Megrendezéséhez hazai (Gyermelyi Zrt, Északi Keményítő Kft, Gabonaszövetség) és nemzetközi (DSM, DuPont, Brabender, Novozymes, CSM, GoodMills, Megazyme, Perten Instruments) vállalkozások és szervezetek nyújtottak támogatást, amit a szervezők nevében ezúton is köszönünk.

Szeretnénk hinni, hogy a gabonatudomány ünnepi évében Magyarországon megrendezett nemzetközi esemény a hazai szakma elismerése és egyben nagy lehetősége is. A szakmai program és a kísérő rendezvények kiváló alkalmat adhatnak a kapcsolatépítésre, új együttműködések létrehozására. A helyi szervezők pedig igyekeznek mindent megtenni a kellemes, baráti környezet biztosítása érdekében.