A gyökereket, melyek egyik legnagyobb táptalaja kis országunk nagy Alföldje. Nincs mit szépíteni: a „city” járdaszegélyei mellett kinövő legújabb generációkra sanyarú sors vár. Országunkra nem kevésbé. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, néhány évtizeden belül nem lesz magyar mezőgazdaság.

Amire szükség van ebben a helyzetben, az nem más, mint a növénytermesztés és állattenyésztés igazi, vérbeli művelőinek összefogása. Elhivatottan, kitartóan, a problémát teljességében megismerve.

Éppen ezért van az, hogy mi, a RapidAgro Kft. – a mezőgazdasági gépek és alkatrészek kereskedelmének aktív résztvevője – az Új Liget Kalandparkkal karöltve –, kötelességünknek érezzük azt, hogy a mezőgazdászok feladatait, a munkálatokat végző – egyébként a felnőtteket is csodálkozásra késztető – gépeket, a tanyasi világ különféle állatait közelebbről megismertessük a város lakóival.

Mert a gyermekjátékok állatokat utánzó hangjainak és a fóliába csomagolt pecsenyekacsának nincs sok köze ahhoz a szabad, zöld, tökéletlenségétől tökéletes világhoz, mely számunkra, akik a mezőgazdaság, természet ölében nőttünk föl és élünk jelenleg is, teljesen természetes. Ebben mindenkinek el kellene merülnie – legalább néha-néha!

A magyar lényeg, az elemi és nélkülözhetetlen „mag”

Egy olyan ország, mint a mi kis hazánk, mely nem kis mezőgazdasági múlttal rendelkezik, egyre inkább kezd letérni erről az útról. A tét sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk. Miért?

Mert ha mindenki a „sznob” állások után ácsingózik, kik lesznek azok a jövőben, akik továbbviszik a hagyományokat? Hová tűnik utódaink nélkül az, ami a magyarság egyik legfőbb bevételi forrását és egyben a megélhetést jelentette, a gazdálkodás?

A felelősség a miénk, nekünk kell látni, hogy a mai – elsősorban nagyvárosi – gyermekek életéből és tudástárából mi hiányzik, mitől tekinthetőek valóban „veszélyeztetett generációnak”.

Oázis a Fővárosi Állat- és Növénykertben

A vadon élő állatokat remekül testközelbe hozó, mindenki által ismert budapesti állatkerttel kialakított partnerkapcsolatunk révén immár a gazdaságok, tanyák sokrétű és fáradságos munkája is elérhetővé válik a „szerencsétlen sorsú”, bebetonozott, műanyag zacskóba zárt gyermekek számára.

Számukra a tanyasi állatokkal való találkozás – sajnálatos módon – épp annyira érdekes, mint a zsiráf, az elefánt vagy az oroszlán – hiszen testközelből még egyikükkel sem találkozott.

Ezért is támogatja a RapidAgro Kft. a mezőgazdasági játékok eladásából befolyó bevétel 1%-ával a Fővárosi Állat- és Növénykertet annak érdekében, hogy az ember táplálékát jelentő haszonállatok nagyobb hangsúlyt kapjanak a városi környezetben nevelkedő gyerekek világának kitágítása érdekében. Tej, sajt, vaj, joghurt, túró, hús, tojás – fogyasztják, de vajon van-e fogalmuk arról, hogy a tejtermékek a tehenek, a tojás a tyúkok segítségével kerül az asztalra?

„Saját”, virtuálisan örökbefogadott csacsink, Snufi is a budapesti állatkert lakója, hiszen ezek az állatok megérdemlik a fokozott gondoskodást.

Mezőgazdasági gép makettek, tanyavilág, „zöldélmény” – ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez

A masszívan elvárosiasodott ember gyermekei nem tudják, mi hiányzik az életükből, így a mi feladatunk kitárni számukra a világot. Nem jönnek? Mi odavisszük, eléjük tesszük, rávilágítunk a mezőgazdasági folyamatok mikéntjére, felhívjuk a figyelmet a mezőgazdasági munka tiszteletére.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben kialakított „minifarm” részei a Rolly Toys nagyszerű pedálos traktorai. A többnyire autóban vagy tömegközlekedéssel utazó kicsik számára ezek kipróbálása igazi élmény, mely az egyik első lépés a „ki a zöldbe!” társadalmi összefogásának sikeres megvalósításához.

A kiváló gyártó, a Bruder, az eredetivel tökéletesen megegyező gyermekjátékok – traktorok, mezőgazdasági gépek – egész sorát kínálja veleszületett tudásszomjjal rendelkező gyerekek számára. E játékokon keresztül nagyszerűen szemléltethetjük a betontengerben hagyott lakosság számára, hogyan is indul a kenyér az útjára… A vetés első mozzanataitól az öntözésen át, egészen a betakarításig. Hamarosan ezen makettek is a „tanösvény” részeit képezik majd, illetve már most is megvásárolhatóak a RapidAgro Kft. webáruházán túl a Fővárosi Állat- és Növénykert boltjában.

Miért fontos mindez?

Avagy miért ennyire erős a küldetéstudatunk?

  • A legprózaibb válasz, hogy mi ebben nőttünk fel,
  • továbbá, mert a magyar mezőgazdaság összefogásért kiált,
  • mert mindenkinek van joga tudni, hogy a nap később bukik le, mint amit a lakótelep épületei sejtetnek, és a beton alatt föld van, a földben csíra,
  • mert már „egy talpalatnyi föld” is elvetheti a magot az elvárosiasodott emberben,
  • mert a gyermekek természetüknél fogva kíváncsi, fogékony lények, amit ki kell használni,
  • mert valójában nem műanyag világban élünk, mint amit az elvárosiasodott gyerek hisz,
  • mert az állatokkal való közvetlen kapcsolat stresszcsökkentő hatású,
  • mert mind a természethez tartozunk, annak részei vagyunk – az is, aki nem tud róla,
  • mert a gyermekek ne azt higgyék, hogy a farméletet bemutató képeskönyvek világa a fantázia szüleményei!

A RapidAgro Kft.-nél kezdeményezésünkkel egy csapatként igyekszünk kitölteni azt az űrt, amely az elmúlt években egyre nagyobb méretűvé vált.

Magyarország, fordulj vissza a gyökereidhez, tápláld és öntözd a talajt, szedd ki a gyomot – mert így maradsz önmagad!