A Phylazonit Kft. és az Agrova Kft. – a Phylazonit kizárólagos forgalmazója – évek óta jelentős fejlesztéseket végez mind a termék vonalon, mind pedig a termék felhasználásával kapcsolatos szakmai kérdésekben. Azt kevesen tudják, hogy két gyárban is történik Phylazonit gyártás. Az egyik Beszterecen, a másik pedig Szegeden. Mindkét gyárhoz tartozik laboratórium, valamint  szakmai stáb. Jelenleg is 3 főállású mikrobiológussal és egy főállású biológussal dolgozunk, akik mellett természetesen számos szakember segíti a munkánkat más intézményekből, cégektől.

dr. Balázsy Sándor mikrobiológus                                             Végső Zsanett mikrobiológus

De miért van szükség ennyi emberre?

A mikrobiológiai vizsgálatok elég szerteágazóak és időigényesek. Ennek köszönhetően több főállású szakemberre van szükségünk, akik mindennapjaikat egyrészt azzal töltik, hogy tanulmányozzák a nemzetközi szakirodalmakat. Így egyre több információhoz jutnak a világban zajló folyamatokról a mikrobiológia területén, haladni tudnak a fejlődésekkel, naprakészek tudnak lenni. Ezen kívül folyamatos méréseket végeznek, hogy a végén a legjobban működő törzseket válasszák ki, amelyek egymással összekeverve a leghatékonyabban működnek.

Nemzetközi szakirodalmak?

Igen, ugyanis a baktériumokkal való talajoltás nem csak Magyarországon egyedülálló. Rengeteg szakirodalmat lehet olvasni a világban zajló kutatásokról, fejlesztésekről vagy múltbéli vizsgálatokról, amiből természetesen mi is folyamatosan tanulunk.

Balázsy Sándor Tanár Úr például hozzáfér olyan publikációkhoz, amelyek nem mindenki elérhetők. Ő 40 éve foglalkozik a talajban élő baktériumok vizsgálatával – valamint növényélettant is tanított – így ő nemcsak a baktériumok életével, hanem azok és a növények közötti kölcsönhatásokkal is tisztában van.

Sokan azt mondják, hogy a Phylazonit nem fejleszt!

A fejlődés mértékét mi sem mutathatja jobban, mint hogy 2009-ben az országban egyedülálló gyárat építettünk fel. A gyártáshoz szükséges oltóanyagot ekkor még a Debreceni Egyetem Mikrobiológiai tanszéke állította elő. Majd megépült az első labor a gyáron belül, amelyet nagyon rövid idő alatt kinőttünk és jött a bővítés.

Mára ez is kevésnek bizonyult így most fejezzük be a labor bővítés 3. ütemét, amely azt gondolom, hogy a jelen kornak megfelelő eszközökkel van felszerelve. Az új beruházás lehetővé teszi, hogy felgyorsítsuk a termék fejlesztési folyamatokat, valamint a gyártást tudjuk modellezni, amely a gyártási folyamatokban is jelentős változásokat fog várhatóan előidézni.

Ez a labor és az üzem, de mi van a termékkel?

A termék kapcsán egy hibát elkövettünk, tudniillik amikor fejlesztéseket csináltunk a termékünkben akkor nagy hirdetőtáblákon ezt nem jelentettük meg, nem kommunikáltuk megfelelően. Mivel mi abban hiszünk, hogy van egy nagyon jó alap termékünk, ezért az elmúlt években ezen terméken belül végeztünk fejlesztéseket. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor van egy jó motor a kocsinkban - már csak a hozzá kapcsolódó alkatrészeket kell hozzá finomítani, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt hozzuk ki a kocsiból. Ez így van nálunk is! Az alaptörzseink nagyon jók, ezeknek a hatékonyságát növeltük még jobbá, sőt ez az új termékünkben hatványozottan fog jelentkezni.

További termékek előállítását is befejeztük, ott már csak az utolsó simítások vannak folyamatban, azután be tudjuk őket adni engedélyeztetésre. Következésképpen ezekkel a termékekkel 2016-os évben fognak találkozni a termelők.

Idén is lesz még egy fejlesztett termékünk, de arról majd nyár elején szeretnék beszélni.

És mitől másabb ez az új készítmény?

Az új készítményben lévő törzsek a maguk funkciójában még hatékonyabb munkára bírhatók. Három fő működési területet céloztunk meg, az egyik a tápanyag utánpótlás, vagy úgy fogalmaznék, hogy a hatékonyabb tápanyag felvétel a növény számára, a gyökérképződés serkentése, valamint a növény egészségi állapotának az elősegítése.

Hiszen, ha a gyökérzónát vesszük figyelembe, - mint a növénytermesztés szempontjából legfontosabb terület – akkor, ha itt megfelelő mennyiségű baktériumszám van jelen, úgy a talajban lévő tápanyagok, valamint a kiszórt tápanyagok is sokkal jobban fognak hasznosulni. Sőt ebben a készítményünkben van cellulózbontó baktérium is, amely a gyökérzónában lévő szármaradványokon is tud dolgozni, így onnan is számíthatunk egy kis tápanyagpótlásra. Nagyon fontosnak találjuk, hogy ha már kiszórja a termelő a műtrágyát, akkor az minél jobban hasznosuljon és kevesebb veszteség érje.

Lényegesnek találjuk azt is, hogy a baktériumok, amelyeket vetésnél juttatunk ki a Phylazonit Talajoltóval, azok elősegítik a növények gyökérképződését. Ennek köszönhetően mélyebbre hatoló és szerteágazóbb gyökérzettel fogunk találkozni. Gondoljunk csak bele abba, hogy így nagyobb felületről tud a növényünk nedvességhez és tápanyaghoz jutni. Jobban hatással lesz a talaj szerkezetére, valamint stabilabb alapokat képez a növényünknek. Ilyen gyökérzettel egyértelmű, hogy egy aszályosabb évben is jobban fogja a növényünk bírni az időjárási szélsőségeket.

Kiemelendő a növény állapota is, hiszen, ha a növény nagyobb gyökérzettel rendelkezik, hatékonyabban tud tápanyagot felvenni és mindezt természetesebb úton tudja megvalósítani – a biológiai körforgáshoz közelibb folyamat révén – akkor ez kihatással lesz a növényünk későbbi fejlődésére, termésképződésére és annak beltartalmi értékeire is egyaránt.

De mit hoz ez a termelőnek?

A termelőnek a legfontosabb, hogy hozam növekedést tud elérni vele. Vagy ugyan azon terméshozamot kevesebb költséggel fogja tudni előállítani. Van még nagyon sok „mellékhatása”, de arról kérem, kérdezze meg Phylazonit tanácsadóját, akiket a phylazonit.hu/menu/orszagos-tanacsadoi-halozat címen tud elérni. Természetesen közvetlenül a területéhez tartozó vezetőkkel is tud beszélni.

Ahogy Szentgyörgyi Albert mondta, hogy „A vitaminok olyan anyagok, amik akkor betegítenek meg, ha nem vesszük be őket”

Ezért arra tudom biztatni Önt is, hogy használja a Phylazonit új fejlesztését a Phylazonit Talajoltót!

Vajda Péter

Agrova Kft. és Phylazonit Kft. ügyvezetője