Magyarországon, Szeged mellett is folyik ilyen tevékenység. A célok között szerepel a termőképesség, az olajtartalom, a betegség-ellenállóság, a szárazságtűrés, valamint a koraiság elérése a termésstabilitás megőrzése mellett.

Ma Magyarországon a napraforgó-termesztésben a Clearfield szegmens aránya 65% körül van. Az Euralis hazánkban eladott napraforgó vetőmagjainak döntő hányada is ide tartozik.

A korai Clearfield csoport gerincét a ES AMIS, az ES NOVAMIS és az ES EUROMIS trió adják. Mindhárom hibrid igen jól bírta a csapadékos jelleg miatt megnövekedett betegségnyomást 2014-ben.

Az ES AMIS pl. Csávolyon 3,5 t/ha eredményt produkált üzemi körülmények között, de Csikérián is hozta a 3,1 t/ha-t minimális technológiai ráfordítással, gombaölőszeres kezelés nélkül! A Sclerotiniát (főleg a száron) jól tolerálja. Kezdeti fejlődése gyors, az állomány zömök és homogén. A napraforgó szádor hazai rasszaival (A-E) szemben ellenálló.

Az ES NOVAMIS, mely az ES AMIS ikertestvére, a szádor A-F rasszaival szemben is ellenálló. A 2014-es saját demo kísérleteinkben 17 hibrid közül a 3. helyen végzett 7 hely átlagában 3,67 t/ha termésszinttel.

A szintén korai és szádor rezisztens ES EUROMIS stressz ellenállósága és stabilitása az eltérő viszonyok között is kiemelkedő, nagy termőképességű, intenzív hibrid. Dalmandon egy 47 hibrides demo kísérletben az előkelő 6. helyet szerezte meg, 4,18 t/ha terméssel.

A magas olajsavas (HO) szegmensben is több Clearfield hibridet forgalmazunk:

ES ANGELIC (korai): magas terméspotenciál, A-F szádor rezisztencia

ES BALISTIC (középérésű): jó terméspotenciál, nagyon jó betegségellenállóság

ES GRAFIC (középérésű): kiemelkedő termésszint, A-G szádor rezisztencia

Cégünk az elsők között vezeti be a 2015-ös év újdonságait, a Clearfield Plus hibrideket, melyekhez a jövő évtől megjelenő új gyomirtószer kiválóan használható lesz, de addig természetesen a jelenlegi technológia is jól alkalmazható:

ES CANDIMIS (középérésű): magas termésszint, mely magas olajtartalommal is párosul. A-E rasszokig szádor rezisztens

ES POETIC (középérésű HO): Sclerotiniát, Phomát nagyon jól tolerálja.

2015-ben több meglepetés akcióval is készülünk!

Keresse fel rendszeresen honlapunkat és vetőmagjainkat pedig forgalmazóinknál!

Csigó György Tamás
termék- és marketing menedzser

Az EURALIS tavaszi katalógusa IDE KATTINTVA közvetlenül is letölthető!