Jégkárok Újtelek - és vonzáskörzetében 2015.05.06.

Videó a szomorú pillanatokról:

undefined

undefined

A Kalocsától 15 km-re fekvő Újtelek községet és környékét május 6-án óriási vihar sújtotta. Többen 100 km feletti szélről, dió és tojás nagyságú jegekről számoltak be. A vihar Uszódtól Kiskőrösig mintegy 3-6 km sávban pusztított, óriási károkat okozva a mezőgazdasági termőterületeken.

Török Andor mezőgazdasági vállalkozóval beszélgettünk:

"A gazdaságomban 27 hektár körüli területet érint a kár. Ez a napraforgó, illetve búza kultúrákra vonatkozik. A jégverés körülbelül 2-3 kilométeres sávban tarolt, ahol szinte egy órán keresztül hullott a dió nagyságú jég... szinte 100 százalékos a károm..." - számolt be a gazda.

"Ahogy a 3 km-es sávból jövünk kifelé, úgy csökken a kártétel. Biztosításom sajnos nem volt, szinte a környékben senkinek sincsen... az a tapasztalatunk, hogy nehéz a biztosítótól pénzhez jutni. Az idei évben ez érzékenyen fog érinteni, főleg úgy, hogy beruháztam egy új kombájnra és számoltunk ezeknek a földeknek az árbevételére. Ilyenkor én már későinek tartom az érintett terület más növénnyel való bevetését, ráadásul már benyújtottuk a föld alapú támogatásra is az igényt, amelyben megneveztük, hogy milyen kultúrát vetettünk el, azon is módosítani kellene... A kukorica és a  napraforgó már több mint egy hónapja el lettek vetve ezért én nem bízom abban, hogy az újravetés normális termést hozna. Reménykedünk benne hogy, a kisebb kárral sújtott földeken 5-10 mázsás átlagot be tudunk takarítani, amely valamelyest fedezi majd a kiadásokat."

Bakos Gábor agronómus, Gabona Kft. -  Szakmár:

"Úgy 40 hektár földünket érinthette a vihar. A repcéket teljesen elverte, van olyan 5 hektáros tábla, amin semmi nem maradt. Emellett a búza táblákat szártépőztük és újravetettük, - kukoricával próbálkozunk a helyükre. Biztosításunk nem volt, a káralapra fogunk támaszkodni."

Május 14-én Somogy megyében is nagy jégeső zúdult Kaposvár és Várda környékére.

Zelenák Zoltán olvasónk fotói következnek Várdáról:undefined
undefinedundefined

Sopron - Kocsis Borászat fotója