Varga Szabolcs Füle környékén gazdálkodik Fejér megyében. Évről-évre átlagosan 500 ha vetésterületen termeszt kukoricát, ám a 2014-es gazdálkodási évben rekord területnagyság, 670 ha tengeri került a gazda keze alá - a bérmunkával együtt.

A termelő örömmel számolt be az Agroinform.hu szerkesztőinek az alkalmazott kukorica gyomirtási technológiáról.
"Tavaly már harmadik éve használtam a DuPont Principal Plus Gold-ot és ennyi idő alatt remekül ki lehetett tapasztalni a szer - helyi viszonyok között történő - legoptimálisabb kijuttatásának módját. 2014-ben, mondhatni, hogy tankönyv forma szerint működött a kukorica növényvédelme. A kukorica 3-5 leveles állapotában, amikor a gyomok is kikeltek, le kellett permetezni egyszer a Principal® Plus Gold-dal és innentől a gazdának semmi más dolga nem volt, csak várnia kellett, hogy kifejtse a hatását a szer és elpusztuljon a gyom."
A gazda elmondta, hogy a 2014-es évben, a május első hetében érzékelhető hidegebb időjárás elvonulása után, mind a 670 hektár saját- és bérmunkával művelt területre egységesen alkalmazta a Principal® Plus Gold-dal történőgyomirtást. A szer 3 hét alatt gyakorlatilag minden gyomot maradéktalanul kiirtott. A hatás már az első 3 napban látványos volt: kezdve az egyszikűek teljes letarolásával, egy-két nap elteltével a kétszikűeket is végzetesen megperzselte a készítmény.

Idén vajon milyen év elé nézünk? Hogyan alkalmazza majd a kukorica gyomirtást?

"Ebben az évben is a Principalra alapozzuk a kukorica gyomirtását, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján maximálisan elégedett vagyok a készítménnyel. Hogy milyen év elé nézünk, ezt nem tudhatjuk, - azonban annyi biztos, hogy most április 25-éig minden kukorica területet elvetek. A Principal® Plus Gold kijuttatását május 6-7 közé tervezem, maximum 10-éig be szeretnem fejezni a permetezést."

undefined

2014-es Principal® Plus Gold-dal kezelt kukorica kultúra. Fotó: Varga Szabolcs

Valóban elegendő ez az egyszeri kijuttatás a kukorica kultúrában?

"Eddig még soha nem kellett újra kezelni, hiszen május közepéig minden gyom kikel és a Principal® Plus Gold 5 különböző hatóanyagának köszönhetően, egy jó időzítéssel történő egyszeri kijuttatás mellett nincsen kegyelem a legmakacsabb gyomoknak sem. Úgy gondolom, hogy ez más talaj- és területi viszonyok között, más gazdaságokban is elég kell hogy legyen."