A több mint 120 farmer által benyújtott tervek szerint negyedével csökkenthető a farmok vízfelhasználása részben a gondosan kiválasztott, a szárazságot jobban tűrő növényfajták, részben a föld negyedének pihentetése révén. Kalifornia állam azt reméli, a törekvés beválik és modellül szolgálhat az összes gazdálkodó számára.aszály

fotó: texasdroughtproject.org

Jerry Brown kormányzó áprilisban rendelte el a példátlan intézkedéseket, amelyek előírták a városok és vállalkozások vízfogyasztásának 25 százalékos csökkentését a tavalyihoz képest azt követően, hogy a télen minden korábbinál kevesebb hó hullott a Sierra Nevada hegységben. Kalifornia vízigényének egyharmada ugyanis a Sierra Nevada olvadékvizéből származik, amit víztározók feltöltésére használnak. Jóllehet Kalifornia biztosítja az USA piacára kerülő gyümölcs, diófélék, zöldség közel felét, szakértők szerint a szárazság nem volt jelentős hatással az élelmiszerek árára, mert más régiók pótolni tudták a kieső mennyiséget.

Az Associated Press cikke megjegyzi ugyanakkor, hogy a víztakarékossági tervet kidolgozó 120 farmerre még nem vonatkoznak az áprilisban meghirdetett intézkedések, mivel azok alól mindazok mentesülnek, akiknek a birtoka folyók vagy patakok mentén van, így nem használják a tározók vizét.