Ahogy az egyik gazdánk mondta, mi a termelésben csak negyvenszer próbálkozhatunk és úgy, hogy soha nem ugyanazon körülmények és feltételek állnak rendelkezésünkre. Ezt mutatta meg most ismét az elmúlt ősz, amikor „lopva” lehetett sok területen megcsinálni a betakarítást és még december végén is dübörögtek a kombájnok. Ennek köszönhetően már nem volt idő az őszi talajmunkák és tápanyagszórás elvégzésére.

A tavasz pedig előreláthatólag szintén gyors munkákat igényel, hogy megfelelő időben el lehessen végezni a tavaszi vetéseket.

De mit tehet ilyenkor a termelő?

Hogyan tud kiigazodni a rengeteg információ között, amellyel ilyenkor elárasztják a cégek képviselői, újságok, internetes oldalak? A legjobb az, ha szakemberekhez fordul, olyan emberekhez, akik tényleges szakmai és gyakorlati tudással rendelkeznek az adott területen.

Az Agrova Kft. (a Phylazonit termékek kizárólagos forgalmazója), mint Talajszakértő abban próbál meg segíteni Önnek, hogy mit érdemes ilyenkor tenni. Milyen technológiai elemeket használjon és hogyan. Ezért olyan szakembereket kérdeztünk meg, akik ezen a területen jártasak. Az alábbi információkat szolgáltatták nekünk:

Magyarország talajainak túlnyomó többsége a közepesnél rosszabb vízgazdálkodásúakhoz tartozik. A téli félévben hullott jelentős mennyiségű csapadék ezeken a területeken várhatóan komoly agrotechnikai problémákat okoz a termelőknek.

Több 100.000 hektárra tehető annak a mezőgazdasági területnek a nagysága, ahol nem volt betakarítás vagy azt nem követte a tarló elmunkálása, ahol elmaradt az őszi talajművelés. Az el nem végzett munkákat a gazdáknak tavasszal kell pótolniuk, és ez több szempontból kedvezőtlen körülményeket teremt a tavaszi vetésű kultúrák számára. Lássuk, melyek ezek és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a korrigálásukra?

  • Faj, illetve fajtaválasztás. A talajelőkészítés időbeli késése miatt későbbre tolódik a vetés. Ilyen esetben a korai, szűk vetésidő optimumú tavaszi fajok (pl. árpa) termesztését mellőzzük és elsősorban késői vetésidőt toleráló fajokat, hibrideket (pl. rövid tenyészidejű kukorica) válasszunk.
  • Talajművelés. A tavaszi talajmunkák után várható rögösödés, üreges magágy hátrányos hatásának mérséklésére, illetve az egyenletes kelés elősegítésére, még az optimálisnál nedvesebb talajállapot esetén is indokolt a vetéshengerrel való zárása.
  • Tápanyag-gazdálkodás. Az alaptrágyázás időszaka ősszel van. Az elmaradt foszfor ás kálium kiadását lehetőség szerint tavasszal kell pótolni. Mivel ez ilyenkor csak akkor hatékony, ha egyenletesen a gyökérzónába tudjuk juttatni, mindenképpen a startertrágyázás elvégzését javasoljuk. Arra azonban mindenképpen fel kell készülni, hogy a kedvezőtlen talajviszonyok (vízzel telített, levegőtlen) a magágyban gátolják a tápanyagok felvételét. Érdemes tehát olyan technológiai elemek alkalmazása, amelyek javítják a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, illetve pótolják a kieső tápelemmennyiséget.

A vetés után hullott újabb csapadék a vízzel telített talajban a mozgékony nitrogénformák (pl. nitrát) gyökérzónából való elmozdulását, kimosódását okozza. Ilyen körülmények között indokolt a tápanyagellátás korrekciója, pl. jól hasznosuló lombtrágya alkalmazásával.

  • Agrotechnika intenzitása. A késői vetésidő az agrotechnikai elemek intenzitásának mérséklését indokolja. Ne használjunk több műtrágyát, magasabb magmennyiséget a késői vetés kompenzálására, mert a rossz minőségű magágyban fejlődő állomány egy szárazabb június-júliusi időszakban megsínyli azt.
  • Talajoltás – tarlóbontás. Amennyiben a talajállapotok lehetővé teszik a magágykészítést és a vetést, akkor a mikrobiológiai készítmények is használhatók. A felső 8-10 cm-es talajrétegben ilyenkor már van annyi levegő, hogy a talajbaktériumok számára biztosítottak az életfeltételek. A késői vetés miatt elsősorban a növényt kell támogatni, az őszről megmaradt növényi maradványok bontása másodlagos szempont. Fokozottan kell viszont ügyelni az alkalmazás technológiára és előnyben kell részesíteni a célzott kijuttatási módszereket.
    • Talajoltás. Ha a vetőgépre szerelt kijuttatóval el tudjuk végezni a talajoltást, akkor használjuk a talajoltó készítményeket. Ezek alkalmazása fokozza a rizoszféra és a gyökér teljesítményét, ezáltal javul a tápanyagok felvétele és a kezelt állomány stressztűrése.
    • Tarlóbontás. Ha nem áll rendelkezésre vetőgépre szerelt kijuttató szerkezet, és a technológia csak a teljes felületkezelést teszi lehetővé, és sok szármaradvány maradt vissza a területen, akkor tarlóbontó (cellulózbontó) készítménnyel permetezzük le a tarlót, majd egyenletesen keverjük be a talajba. A tarlóbontás intenzív lesz a szármaradványokra tapadt baktériumok segítségével. Ezzel tudjuk segíteni azt, hogy a tarlómaradványból szerves anyag és tápanyag szabaduljon fel, amellyel elősegítjük a termesztett növényünk kedvezőbb életfeltételeit.

Talaj Erő Szakmai Kerekasztal

Mi a Talaj Erő Szakmai Kerekasztal?

Neves szakemberek által alkotott közösség, akik az aktuális termelői problémákra próbálnak meg választ, javaslatot és így segítséget adni.

Még egy dolog a baktériumtrágyázás területéről, amivel foglalkozni kell. Tarlót bontsak vagy inkább a gyökérzónába (talajoltás) juttassak be minél több baktériumot? A véleményem az, hogy tavasszal a legfontosabb a termelői oldalról az, hogy az elvetett növényemet támogatom és megteremtek neki minden lehetőséget, hogy a legnagyobb termést legyen képes produkálni. Csak nézzük meg azt, hogy a legtöbb területünk vagy vízállásos, vagy vízzel telített. Ilyenkor a talajban lévő baktériumok sem érzik magukat teljesen jól, hiszen kevés az oxigén a működésükhöz. Baktériumra pedig igen is szüksége van a növényünknek, méghozzá legfőképpen a gyökérzónában. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy a növényünk gyökérképződése, valamint a növényi tápanyagfelvétel a legnagyobb mértékben megvalósuljon. Ha ebben segítjük a növényünket, akkor az terméstöbblettel fogja ezt meghálálni.

Tehát az Agrova Kft. (a Phylazonit termékek kizárólagos forgalmazója) azt javasolja Önnek, hogy vegye figyelembe a Talaj Erő Szakmai Kerekasztal által javasolt szakmai dolgokat, valamint ne hagyja ki a vetésnél a Phylazonit Talajoltó használatát, mert Önnek támogatnia kell a növényét abban, hogy minél több hozamot tudjon az elérni.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérem, írjon nekem (info@phylazonit.hu) és megpróbálok szakmai segítséget nyújtani Önnek.

Tisztelettel:

Vajda Péter
ügyvezető
Agrova Kft., Phylazonit Kft.