Siteri Sándorral beszélgettünk a Kutas '95 Zrt. növényvédő szakmérnökével, agronómusával.

Interjúnkban a kukorica időszerű rovarölő kezeléséről és a DuPont Coragen® használatának tapasztalatairól kérdeztük a szakembert.

"A DuPont Coragen® készítményt 2013-ban ismertem meg, méghozzá egy nagyon komoly kukoricamoly fertőzés idején. A rovarölő szert akkor, mondhatni tűzoltásként használtuk - az első kártevő nemzedék ellen már nem is tudtunk védekezni. Ebben az időszakban több rovarölő szert is kipróbáltunk egymással párhuzamosan, azonos körülmények között és a DuPont Coragen® készítmény bizonyult a leghatásosabbnak. Egyértelműen jobban bizonyított, mint a versenytársai és ezt a mázsán mért eredmények is igazolták."

Hogyan alakultak a következő évek a kukorica rovarkártevői tekintetében?

"A 2014-es évben 100 ha kukorica vetésterületünk volt és aszályosnak mondható, viszonylag nyugalmas évet írtunk kukorica rovarkártétel szempontjából. Invázió nem volt, de a kukoricamoly jelenlétét észlelni lehetett. Nem bíztuk a véletlenre a rovarkártevők elszaporodását a DuPont Evalio AgroSystems® előrejelzéseire, valamint a rovarcsapdák megfigyelésére alapozva időben kijuttattuk a Coragen®- t.

Idén, ugyanúgy 100 ha területet vetettünk és a kártevő rajzásdinamikájának megfigyelése alapján nálunk most vált aktuálissá a Coragen® rovarölőszeres kezelés. Körülbelül 97 ha területre juttatjuk ki a Coragen®-t és a fennmaradó pár hektáros táblát kezeletlen kontroll parcellaként meghagyjuk, hogy az idei év tanulságairól, tapasztalatairól is pontosan be tudjunk számolni."

"A kukorica rovarkártevői nagyon komoly terméskiesést tudnak produkálni, éppen ezért nem érdemes kivárni a kártevők komolyabb elszaporodását."

A film bemutatja a Kutas '95. Zrt. tapasztalatait a Coragen® 2014. évi használatáról:

Mit ajánlanak a DuPont növényvédelmi szakemberei a kukoricatermesztőknek a molykártevők ellen?

A DuPont™ Coragen® rovarölő szer kiválóan irtja a célkártevőket, ugyanakkor minimális hatása van a hasznos rovarokra. Amennyiben a címke előírásainak megfelelően kerül felhasználásra, a Coragen® megkíméli a beporzó, ragadozó és hasznos parazita rovarokat.

Kukoricában előrejelzésre és tojás megfigyelésre alapozva kell a készítményt kijuttatni. A legjobb eredményt a rágó kártevők ellen a tojásrakás idején végzett permetezéssel érhetjük el.

Kukoricamoly lárvája. fotó: DuPont

Az ország egyes területein aktuális tartós lehűlés késleltetheti a tojásrakást és a lárvakelést! A DuPont™ Evalio® AgroSystems monitoring rendszer adatai alapján hazánk területén ezekben a hetekben időszerű a Coragen® kijuttatása. A kukoricamoly és gyapottok bagolylepke rajzásgörbéinek alakulását Ön is ellenőrizheti gazdálkodása területének közelében a http://evalio.dupont.com/evalio/hu_HU/ weboldalon.  A Coragen® felhasználásáról kérje ki a DuPont területi képviselőinek és szaktanácsadóinak véleményét az Ön területi adottságainak figyelembevételével!

Evalio® AgroSystem előrejelzésre alapozott rovarölő szeres kijuttatás. fotó: DuPont

A kiváló lárva és tojásölő hatásának köszönhetően a Coragen® segít meggátolni a lárvák táplálkozását a kukorica levelén és csövén, megakadályozva ezzel a szárba való berágást, ami a növény kidőlését, a szártörést és a cső lehullását okozza. Emellett a Coragen® hosszú hatástartama megakadályozza a kártevő populáció megtelepedését és felszaporodását is.

A gyapottok-bagolylepke ellen a magasabb dózis javasolt. Kukorica esetében a Trend® készítmény vagy növényi olaj, mint tapadás fokozó segíthet a jobb fedettség elérésében. Nemzedékenként 1 kezelés javasolt.

A kukoricamoly fertőzés súlyosan csökkentheti a kukorica termését, ami gazdasági veszteséget eredményez. A szárban kirágott aknák, járatok gyakran a szár törését, a cső lehullását és a növény vízgazdálkodási funkcióinak elvesztését eredményezi. Minden egyes lárva a termés jelentős csökkenését okozhatja, ami a termelők számára súlyos következményekkel járhat egy termelési szezonban.

Kukoricamoly kártétel. fotó: DuPont

A klimatikus körülmények mellett a kukorica molykártevők elterjedésének is nagy hatása van a mikotoxin tartalomra. Az ellenük való védekezés jelentős mértékben csökkenti a mikotoxin fertőzés kockázatát. Így a Coragen® ideális termék a rágó kártevők elleni védekezésben és kukorica minőségének megőrzésében.

Hatóanyag: 200 ml/l klorantraniliprole = DuPont™ Rynaxypyr®

Engedélyezett kultúrák:
Kukorica (csemege, vetőmag és takarmány), /alma, burgonya, körte, birs, naspolya, szőlő (bor, csemege)/.

Károsítók:
Kukoricában: gyapottok-bagolylepke, kukoricamoly.

További Coragen® információkért és a termék biztonsági adatlapjáért kattintson ide.