Annak érdekében, hogy pontosan meg tudja határozni milyen virágzási stádiumban van a repcéje, az alábbi előkészületeket kell megtennie:

1. Keresse meg a növény fő hajtását/szárát
2. Távolítsa el róla a hónaljhajtásokat
3. Számolja meg a főhajtáson található kinyílt virágokat, beleértve az esetlegesen elrúgott (nem megtermékenyült) virágokat és a frissen kialakult becőket is
4. Több növényt is vizsgáljon meg a tábla minden részéről

A Propulse kijuttatási idejének meghatározása

A Propulse gombaölő szer repcében történő pontos kijuttatási időzítése azért fontos, mert a szklerotínia fertőzés megindulása az elvirágzott-lehulló sziromleveleken kezdődik. A kijuttatás célja a hullásnak indult sziromlevelek minél tökéletesebb befedése gombaölő szerrel. Az optimális kijuttatási időszak pedig a virágzás 30-50%-nál van.

A virágzás fázisai:

10% virágzás – 10 kinyílt virág található a fő hajtáson

Mit keressünk:repce

• Kb. 10 kinyílt virágot a növény fő szárán (beleértve az esetlegesen elrúgott vagy károsított virágokat és a kifejlődő becőkezdeményeket is)
• Nagy általánosságban a repce az első virágok megjelenésétől számítva 2-4 nap alatt eléri a 10% virágzási stádiumot
• A virágzás megindulását sok tényező befolyásolja: évjárat, fajta, vetésidő, víz- és tápanyag ellátottság, stb.
• A virágzás közeledtével vizsgálja át gyakrabban a repce tábláit, hogy kellő időben tudjon döntést hozni a gombaölő szer kijuttatásáról

20% virágzás – 14-16 kinyílt virág található a fő hajtásonrepce

Mit keressünk:

• 14-16 kinyílt virágot a növény fő szárán (beleértve az esetlegesen elrúgott vagy károsított virágokat és a kifejlődő becőkezdeményeket is)
• Minimális mennyiségű sziromhullás már észlelhető

repce30% virágzás – legalább 20 kinyílt virág található a fő hajtáson

Mit keressünk:

• 20 kinyílt virágot a növény fő szárán (beleértve az esetlegesen elrúgott vagy károsított virágokat és a kifejlődő becőkezdeményeket is)
• A repce az első virágok megjelenésétől számítva körülbelül 6-8 nap alatt éri el a 30% virágzási stádiumot
• 30% virágzástól megindul az elvirágzott virágok szirmainak hullása és a becők berakódása

50% virágzás – több mint 20 kinyílt virág található a fő hajtáson

repceMit keressünk:

• 20-nál több kinyílt virágot a növény fő szárán (beleértve az esetlegesen elrúgott vagy károsított virágokat és a kifejlődő becőkezdeményeket is)
• A repce szárának hosszanti megnyúlása eredményeképpen kialakul a végleges növénymagasság
• Ne várakozzunk tovább a gombaölő szer kijuttatásával, mert az optimális alkalmazási időszak legvégén van a növény
• A szklerotínia fertőzés nagy valószínűséggel elindulhatott (fertőzési forrás, csapadék, állomány sűrűsége és a mikroklíma függvénye)

Tudnivalók a Propulse alkalmazásához

A magyarországi repcetermesztés az elmúlt 15 évben óriási fejlődésen ment keresztül. Ezek a változások a termesztés technológia számos elemét érintették: a talajművelést, a gyomszabályozást, a tápanyag-utánpótlást. A repcét megtámadó kórokozók jelentősége is megnőtt, mert a vetésforgóban szereplő egyéb növények (napraforgó, borsó, stb) is, gazdanövényei számos repcét károsító betegségnek. A legjelentősebb ezek közül a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum, amely komoly veszélyt jelet a betakarítható termés mennyiségére és minőségére, és az ellene való védekezés sikere a repce jövedelmezősége fokozásának egyik leghatékonyabb eszközévé lépett elő.

Dózis: 1,0 liter/ha
Permetlémennyiség: legalább 250 liter/ha. A repce virágzáskori kezelésénél rendkívül fontos a növényállomány belsejének megfelelő permetlé borítottsága, amely ebben az esetben, a legjobban durvacseppes fúvóka segítségével biztosítható. Az optimális eredmény érdekében a kijuttatási sebességet is megfelelően kell megválasztani, úgy, hogy lehetőleg ne haladja meg a 8 km/óra sebességet.
Kiszerelés: 5 literes kanna, (gyűjtő csomagolás 4x5 liter)
Esőállóság: 1 óra
Szerforma: Szuszpoemulzió (SE)
Keverhetőség: A Propulse az eddigi ismeretek alapján a legtöbb, kereskedelmi forgalomban elérhető növényvédő szerrel keverhető (pl. Biscaya), azonban a különféle lehetséges tankkeverékek nagy száma miatt nem volt lehetőség a gyakorlatban előforduló összes keverék ellenőrzésére. Általánosságban minden tankkeverékre igaz, hogy minél többféle termék kerül a keverékbe, annál nagyobb a különféle rendellenességek kockázata (a kicsapódás vagy enyhe fitotoxikus hatás). A Propulse® esetében a repce virágzáskori kezelésekor nem szabad a permetléhez 30 l/ha karbamid-ammónium-nitrát oldatnál többet adni. Többkomponensű keverékeknél (3 vagy több szer keverése esetén) nem szabad 15 l/ha karbamid-ammónium-nitrát oldatnál többet a permetléhez adni, különben fitotoxikus tünetek jelentkezhetnek.

repce

Súlyos fehérpenészes szárkorhadás tünete – Egészséges repce tarló a Propulse kezelés után