A munka közben sorra kaptam a hasonló telefonokat kistermelőtől, nagytermelőtől, Csongrád és Békés megyei jó, illetve a gyengébb minőségű területekről egyaránt.

A termelők technológiájában szinte csak egy dolog volt azonos: a VETŐMAG – hiszen mindannyian az RAGT Phileaxx-szát használták.
Az első helyszínen Papp Károly körösladányi, 700 hektáron gazdálkodó termelő mondatait jegyeztem le:

"A Phileaxx-szal 2012-ben ismerkedtem meg, mikor a szomszédos gazdaság kukoricája nem égett meg az enyémmel ellentétben. Okány határában ők több, mint 8 tonnát arattak a Phileaxx-szal abban a kritikusan aszályos évben is. A tavalyi évben még volt kontrollterületem, de nálam is kimagaslott terméseredményével, így az idén már csak Phileaxx-szot vetettünk. Úgy érzem, megérte a váltás, hiszen mióta gazdálkodunk, a legjobb eredményünk 10 tonna körül volt. Az idén az üzemi átlagom is meghaladta a 12 tonnát. Az átlagomat a vetés eleje húzta le a talajfertőtlenítő beállítási hibája miatt. Ettől függetlenül itt is tudott 9,5 tonnát a Phileaxx Körösladányban. Az okányi területek betakarítása után a szárítóban kétszer adattam össze az eredményt, mert nem tudtam elhinni, hogy az itteni területem felén 13, másik felén 14 tonnás volt a kukoricám 19-es vízzel. Na ezt tudja a Phileaxx forgatás nélküli technológiával!
Pedig július-augusztusban az én területeim olyan kevés csapadékot kaptak, hogy a szemben lévő táblán - mely árpa tarló volt - az augusztusi 30 cm mély kombinátorozáskor porzott a talaj.  Ennek ellenére rekordott döntöttünk." -számolt be siketéről Papp Károly.

Következő állomás Boris László gazdasága volt, ahol szintén csúcsot döntött a Phileaxx.

"A Phileaxx előtt kukorica volt az elővetemény, ennek ellenére a technológiának és a Phileaxx-ban rejlő terméspotenciálnak köszönhetjük a 14,74 t / ha-os eredményt. Az idei évhez képest korán vágtuk a kukoricát, így még a vize 21,4-es volt. 1999-ben vágtuk az eddigi csúcsot, melyet most több, mint 3 mázsával vert a Phileaxx és vízben is jobb volt 4-5%-kal! Amit még hozzá kell tenni: az eleki határban bebizonyosodott, hogy a kukorica vetését György nap után kell kezdeni, és május 5-ig kell befejezni! Az idén is 10-15 mázsát vert a 2-3 héttel korábbi vetésekre."

"142,3 mázsás kukoricát még életemben nem vágtam!"- kezdte mondatait Fülöp Zoltán dombegyházi cégvezető. A cég családi vállalkozás, mely 600 hektár saját földterületen gazdálkodik, illetve a környéken több földtulajdonosnál bérmunkát végeznek. A főiskolai ismeretségünkre való tekintettel 2011-ben és a kritikusan száraz 2012-ben vállalta a Phileaxx kipróbálását fajtasorban. Ezen eredmények ugyan meggyőzőek voltak,  ennek ellenére a 2013-as évben még csak 10 hektáron próbálta ki. Üzemi eredménye olyan kimagasló lett, hogy 2014 tavaszán már a terület 60% Phileaxx lett!

"A  2012, 2013-as száraz év után nekem a Phileaxx egy kedvezőbb évben is bizonyított.
Tudja
csapadékos évjáratban azt a pluszt, amit egy vezető kukoricától elvárhatunk. Az idei évben  szerencsére a raktárba csak úgy fértünk be, hogy még aratás közben a felvásárló elkezdte a kukorica elszállítását.

A betakarítás végeredménye a 12,83 tonnás szárított, tisztított üzemi átlagom lett, melyet több mint fele területen a Phileaxx adott. Az idén volt még két vezető konkurens hibrid is, de a Phileaxx kiemelkedett terméseredményével, így töretlen a bizalmam iránta." - mondta.

Visszatérve a gyengébb adottságú területekhez, beszélgettem Szilágyi Gáborral, aki Békéscsabán, a Dobozi út mentén gazdálkodik 77 hektáron, valamint bérmunkát végez közel 400 hektár területen.

"Ezeken a területeken a jellemző kukorica termésátlag 6-8 tonna. Nálam eddig is egy RAGT kukorica tartotta a csúcsot, az Alexxandra 2010-ben 9,5 tonnát tudott. Most három területen volt Phileaxx-szom. Az egyik 115 mázsa, a másik 102 mázsa. De az új csúcs 117,5 mázsa szárítva, tisztítva. Minden területemen 15,1 és 15,6 között volt az aratáskori víz! Mi réti talajon gazdálkodunk, így ezek az eredmények nálunk nem megszokottak. A konkurens „nagy” hibridjeit  az idén verte 2-3 tonnával a Phileaxx a mi környezetünkben. Sajnos a barátok közül többen próbálkoztak konkurens olcsó hibridekkel is. Jellemzően ezeket 6-7 tonnával vágtuk a sok eső ellenére is.  Könnyen ki lehet számolni, hogy ezek a "spórolások" még ilyen gyenge felvásárlási árak mellett is 120-150.000.- Ft hátrányt jelentettek árbevételben. Ezen a részen megfigyelhető, hogy az RAGT hibridek évek óta kimagaslóan teljesítenek."

Békéscsabától 25 km-re, Köröstarcsán dicsérte a Phileaxx teljesítményét Puskás László. A családi gazdaság területei mellett 700 hektár bérmunkát végezve jó a rálátása az RAGT és a konkurens hibridek teljesítményére is.

"Ezen a területen a jellemző kukoricatermés 5-8 tonna” - kezdte László. "Ebben az évben a mi vidékünk is jobb termést takaríthatott be, ami jellemzően 8-9 tonna volt. Nálam egy 2011. évi csúcsot döntött meg idén a Phileaxx nettó 115 mázsával és 17-es vízzel. A területi viszonyoktól függően a tövek nagysága változott ugyan, de a cső mérete mindenhol szép volt. Helyenként - valószínűleg a korai hidegek miatt - fattyasodott a Phileaxx, viszont olyat láttam, amit még soha: helyenként a fatty is hozott csövet...
Hat éve használom az RAGT termékeket, ezen belül harmadik éve a Phileaxx-ot. 2012-ben a csárdaszállási területek 8 tonnát adtak. Akkor árbevétel szempontjából az volt a csúcs nálunk, amit természetesen szintén a Phileaxx-nak köszönhetünk."

Paplukács Zoltán majd' 30 éve gazdálkodik Hódmezővásárhely és Székkutas között . Családi gazdaságuk mára 300 ha körüli területre nőtte ki magát, ebből kukoricát 100 ha-on termel. Néhány gondolat tőle a Phileaxx-ról és az RAGT-ről:

„Az RAGT-s anyagokkal 5-6 éve kezdtünk ismerkedni. Korábban az Alexxandra és az Oxxygen fajtát is használtuk, mára a terület egészén csak Phileaxx van. A területeink, a gazdaság központjától 40 km-es sugarú körben helyezkednek el, így van székkutasi szikes, de 40 AK közeli „erzsébeti” földterületünk is. Az elmúlt években a környék átlag terméseit tudtuk betakarítani (7-9t / ha), ám a Phileaxx 2013-ban meghozta az áttörést. 2013-ban, mint sokan tapasztaltuk, extrém száraz időjárásnak volt kitéve a mezőgazdaság, ezáltal a gazdálkodók. Míg sok helyen az volt a tapasztalat, hogy a 3-4t / ha-os terméseredménynek is örültek a gazdák, a mi üzemi termésátlagunk akkor is 8,5 t/ha volt. Ezt egyértelműen a Phileaxx-nak köszönhettük, így nem volt kérdéses, hogy a következő évben milyen kukoricát vessünk. A 2014-es évben a Phileaxx ismét bizonyított! Üzemi átlagunk 14,2 t / ha, amelyből a legkiemelkedőbb eredmény egy 6 ha-os tábla átlag, ami nem kevesebb, mint 16t / ha volt, 18,8 %-os víztartalommal, október 15.-e körüli aratással.

Összességében: átlagban elmondható, hogy mindenhol dupla termést szedtünk le a normál évekhez képest. A Phileaxx sikere nálunk töretlen! A továbbiakban is, CSAK A PHILEAXX!!”

A Derekegyház és Tompahát határában gazdálkodó Aranykalász MG Szövetkezet növénytermesztési ágazatvezetője, növényvédelmi szakirányítója, Lucz Tibor is nyilatkozott az új rekordot jelentő eredményükről:

"Cégünk biztosan jól járt az RAGT-vel való megismerkedéssel. Évek óta használjuk nem csak silóban és szemeskukoricában, de napraforgóban is az RAGT anyagokat. A magasolajsavas és egyben clearfieldes Mooglli üzemi átlagával 2 éve egy mázsával szorult a második helyre egy linolsavas anyag mögött, azóta viszont verhetetlen nálunk! Az idei évben az RAGT Phileaxx kukoricája is  maradandót alkotott.  Üzemi átlaga nettó 10,8 tonna lett. Ekkora kukorica termésünk még sosem volt! A technológiában a nálunk szokásosat eljárást követtük a gazdaságos termesztés érdekében. A 2013-as száraz év után 2014 is bebizonyította számunkra hogy a Phileaxx választása jó döntés volt, és hogy hosszú távon gondolkozzunk a termesztésében.

Végezetül a csanádpalotai Vass Gábortól írtam le néhány gondolatot új rekordjáról.

"Már évek óta vetünk egyre nagyobb területen az RAGT kukoricákat. 2012 óta használjuk kifejezetten nagy részarányban, amikor egy kifejezetten száraz évben az Oxxygen nyári vetésben is hozott egy közepes termést. A mai napig nem értem honnan vette hozzá a vizet... Az idén a Phileaxx is maradandót alkotott: üzemi átlagunk 13 tonna. Mondhatom, hogy egy abszolút egészséges állományt láthattunk egész évben.

Nyár derekán édesapám nem hiába hívott és mondta: Sík Imre, jól kitoltál velünk. Most falazhatjuk fel a tároló oldalán az ajtót. Így is történt, mivel másképp nem fértünk volna a kukoricától. Mondhatom úgy, hogy mára csaknem kizárólag RAGT kukoricákat vetünk. Pedig az idei évben döntő részben kukorica után került ismét kukorica. Volt forgatásos technológia és forgatás nélküli is. A végeredmény, amiért egész évben dolgoztunk, rekordot jelent nálunk. Aminek kifejezetten örülök, hogy nem csak a száraz évben jelent biztonságos magas termést a Phileaxx, de csapadékos körülmények közt is verhetetlen."

A termelői tapasztalatokból láthatjuk, hogy a Phileaxx minden körülmény között jó választás. A 18-20 aranykoronás körösladányi-okányi területeken épp úgy, mint a 45 aranykoronás csanádpalotai és dél-békési földeken. Forgatásos és forgatás nélküli körülmények között is helyi csúcsot döntött ez a FAO 390-es kukorica. A technológiák között találhattunk alacsonyabb és magasabb műtrágyaadagokat, valamint a legkülönbözőbb vegyszerezésnél is kiválóan teljesített a Phileaxx. Ami számunkra is a legfontosabb: a Phileaxx a száraz évben is kimagaslóan teljesít, de tudja csapadékos évjáratban azt a pluszt, amit egy vezető kukoricától elvárhatunk.

Phileaxx - még ilyen felvásárlási árak mellett is érdemes termelni!

A beszélgetések bővebb változatát a technológiákkal elolvashatják a RAGT Vetőmag Kft. honlapján, illetve facebook oldalán.

RAGT – a másik út a sikerhez!






www.ragt.hu

https://www.facebook.com/ragt.vetomagkft

Sík Imre
Dél-alföldi régióvezető