Számos tévhit kering az öntözőrendszerekről, a csepegtető öntözés elterjedése hazánkban talán ezek miatt is korlátozott.

Első tévhit: a rendszerek drágák

Tagadhatatlan, hogy az egyszeri beruházási költségek magasak, de érdemes számításokat végezni, hogy egy átlagosan 15 éven keresztül használható rendszer éves költsége azonos, mint a jelenlegi öntözés költségei, csak a vízszámlára kell tekinteni.öntözőrendszer

A hatékonyabb öntözés magasabb hozamokat eredményez, melyek tovább csökkentik a valós költségeket. – fotó: shutterstock.com

Második tévhit: a rendszerek vízpazarláshoz és magas energiafelhasználáshoz vezetnek

Az újabb, fejlesztett rendszerek környezetbarát módszereket alkalmaznak mind az energiafelhasználás során – pl. napelemes rendszerek, mind a vízfelhasználásnál – szenzorokkal, számítógépes időzítéssel. A csepegtető öntözés 90-95%-os hatékonyságú, azaz az öntözött víz ennyi százaléka hasznosul. Az elavult permetező és forgó öntözők ehhez képest 60-60%-kal rendelkeznek.

A permetező öntözés hátrányai közül számos ismerhető (párolgás, nem célzott öntözés), de fontos kiemelni, hogy ráadásul a műtrágyák és növényvédő szereket is könnyeden kimossák a talajból, miközben a csepegtető öntözés során ez nem fordul elő.