A nyers tej kiviteli ára ugyanekkor kilogrammonként 103,68 forint volt, egy év alatt 18,5 százalékkal csökkent, és 5 százalékkal múlta felül a belpiaci árat. A nyers tej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban és Hollandiában a 41. hét óta nem változott jelentősen. Az olaszországi Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára november 17-én áfa nélkül, szállítási költséggel 37,5 euró/100 kg, a fölözötté 22,5 euró/100 kg volt. Olaszországban, Lodi városában november 10-én a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel, 60 napos fizetési határidővel 36,5 euró/100 kg, a fölözötté 23,5 euró/100 kg volt.

A Rabobank előrejelzése szerint a világ 7 legnagyobb tejtermékexportőr országában (EU, USA, Új-Zéland, Ausztrália, Brazília, Argentína és Uruguay) a tejtermelés növekedése az első félévi 5,1 százalékról a második félévben 2,7 százalékra, 2015 első félévében pedig 1,6 százalékra lassulhat. A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) az EU tejfelvásárlásának 4,4, a Rabobank 2,5 százalékos emelkedését várja az idén. A túltermelés miatt az utolsó, 2014–2015. tejkvótaévben (április-március) néhány tagországban komoly büntetésre lehet számítani. A tejtermelők a büntetés csökkentése érdekében a tejet a borjak takarmányozására használhatják és a tehenek egy részét levághatják. A tejkvóta megszüntetése miatt a korábbi beruházások használatát várhatóan nem tudják a termelők a tejkvóta megszüntetéséig késleltetni.

A Rabobank várakozásai alapján a gyenge bel- és külpiaci kereslet és a növekvő termelés hatására a tejtermékek exporttöbblete (a termelés és a fogyasztás különbségéből adódóan, exportálható mennyiség) várhatóan tovább növekszik. A világ 7 legnagyobb exportőr országának kiviteli többlete a második félévben 6, az Európai Unióé 14 százalékkal emelkedhet az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az ife prognózisa szerint a sovány tejpor termelése várhatóan 16,7, a kivitele 34,1, a teljes tejpor termelése 1,4, a kivitele 10,4, a vaj előállítása 2,1 százalékkal nőhet, a sajt előállítása stagnálhat, míg a vaj kivitele 2,3, a sajt exportja 7,4 százalékkal csökkenhet idén az előző évihez viszonyítva. A sovány tejpor kivitelének rendkívüli növekedését az oroszországi importtilalom hatására visszaeső sajtkivitel, a sovány tejpor versenyképes ára és az euró dollárral szembeni gyengülése okozza.

A Rabobank előrejelzése szerint az óceániai tejtermékárak 2014 utolsó és 2015 második negyedéve között nem változnak jelentősen, azonban ezt követően, 2015 harmadik negyedévében a cheddar sajt ára 17, az ömlesztett vajé 16, a teljes tejporé 15, a sovány tejporé 14 százalékkal emelkedhet 2015 második negyedévéhez viszonyítva. Az árak növekedését az okozza, hogy Kína több tejport importál majd és hogy az orosz piac újra megnyílhat.