A robotpilóta-rendszereket nagyon sokan azonosítják a kormányautomatikával, pedig a kettő között jelentős különbség van. Bár ugyanúgy GPS jelvevő antennák által feldolgozott jelek alapján navigálja a robotpilóta vezérlésén keresztül a kormányzást, viszont itt nem a kormánykerékre szerelt mozgató mechanizmus, (dörzskerék, fogaskoszorú, stb.) végzi el az automatikus korrekciót a kormányberendezésen, hanem a hidrosztatikus kormányrendszerbe épített hidraulikus vezérlőszeleppel történik a kormányzás irányítása, melyről bővebben IDE kattintva olvashat.

Ma már egyre nagyobb arányban terjednek a különböző kormányautomatikák. Lassan elmondható, hogy a szántóföldi munka mindennapos segédberendezései. Ezek az eszközök elengedhetetlen kiegészítői a sorvezetőknek, így a precíziós gazdálkodási technológia létfontosságú elemei. A kormányautomatika-rendszerekről ITT írtunk bővebben.

A holland Geometius cég kifejlesztett egy olyan GPS alapú szántás vezérlőt, amely a Trimble robotpilóta rendszerre épül. Segítségével már a szántás műveletének elvégzése során is alkalmazhatjuk a GPS technológiát, jelentős költségmegtakarítást érve el. A GeoPloughX szántásvezérlő működtetésének alapfeltétele, hogy a traktorhoz kapcsolt ekének állítható fogásszélességűnek kell lennie. A GPS alapú szántásvezérlésről IDE kattintva tudhat meg többet.

A műholdjeleken alapuló kormányzás ellenére idáig nagyon fontos volt a vetés csatlakozósorának kínos betartása, hiszen a kihagyott művelőutak csak így alkothatnak precíz hálózatot a növényvédelmi vagy a tápanyag-utánpótlási munkák számára. Ez a folyamat a vezető részéről nagy koncentrációt igényel, illetve nagyon sok hibalehetőséget rejt magában. A Lemken GPS-alapú művelőút-technológiája segít ezen hibák kiküszöbölésében, így vetéskor időt takaríthatunk meg, melyről ITT írtunk bővebben.

Napjainkban egyre több gazdálkodó felismeri optikai szenzorok alkalmazásának jelentőségét, melyek leginkább a növényvédelem és tápanyag-visszapótlás terén növelik a hatékonyságot. A CLAAS már ebben a szegmensben is rendelkezik termékkel a kínálatában. A CLAAS CROP SENSOR ISARIA egy optikai érzékelő segítségével online és tábla specifikusan megállapítja a növény nitrogénszükségletét. A rendszer a Fritzmeier cég új generációs ISARIA mérési technikájával dolgozik, ISOBUS kompatibilis. A CLAAS termékeiről IDE kattintva tudhat meg még többet.

Az AXIÁL Kft. elkötelezett a jövőbe mutató megoldások és technikák mellett, melynek köszönhetően nagy hangsúlyt fektet a precíziós megoldásokra. A teljes precíziós spektrumot lefedő palettával rendelkeznek, mely eszközfüggetlenségének köszönhetően kiválóan adaptálható a hazai piacon jellemző színes gépparkokhoz. Kattintson IDE és ismerje meg az AXIÁL kínálatát.

PreGa – Precíziós gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban szakmai konferencia

Március 5-én első alkalommal kerül megrendezésre a PreGa Konferencia, amin a precíziós gazdálkodás és az informatika kiemelt szereplői tartanak gyakorlatorientált előadásokat.

Időpont: 2015. március 5., csütörtök, 9.00 – 17.00 óra

Helyszín: Four Points By Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpont, 6000 Kecskemét, Izsáki út 6.

A konferencia az Agroinform.hu mezőgazdasági portál; az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége és az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében; valamint az AXIÁL Kft. támogatásával valósul meg.

Részletes program: www.prega.hu.