A 2014 / 2015-ös tél - egy két napot leszámítva - országszerte viszonylag enyhe volt, ezért megállapíthatjuk, hogy a hideg a sárgarozsda fertőző képleteit mindössze gyérítette, de nem pusztította el teljesen.

Őszi árpa vagy őszi búza táblákat tanulmányozva, már januárban látható volt, hogy nem teleltek túl jó állapotban ezek a kultúrák, felismerhetőek voltak rajtuk a tünetek – ha pedig március végén, - április elején a levegő felmelegszik, akkor ezek a kórokozók „ugrásra” készen állnak és nagyon gyorsan erős fertőzés alakulhat ki.

Őszi búza 2015. január 29-én, Debrecen-Látókép

Ládi András, Szolnok megyei gazdálkodó már ismeri ezeket a jeleket, ő nem kockáztat. Az Agroinform.hu a 2014-es sárgarozsda fertőzésről és a DuPont Acanto® Plus gombaölőszer használatának tapasztalatairól kérdezte a termelőt.

"2014-ben 700-800 hektár területen termesztettünk kalászosokat és már március vége felé észleltük a sárgarozsda fertőzés tüneteit a kultúrákban." - nyilatkozta a gazda. "Nem léptünk fel időben a fertőzés visszaszorítására, mert abban bíztunk, hogy megspórolhatjuk a vegyszerezés költségeit - és reménykedtünk benne, hogy az időjárás kedvezőbben alakul, így a fertőzés sem terjed tovább. Májusra azonban olyan méreteket öltött a sárgarozsda járvány, hogy azonnal be kellett avatkozni."

A közel 800 hektáros kalászos kultúra mintegy felében már gyógyítani kellett -  a másik felében viszont hatékony megelőzésre volt szükség a fertőzés terjedésének megakadályozására.

undefined

Mi történt az Acanto® Plus-szal való kezelés után?

"Az Acanto® Plus kezelés szinte azonnal hatott, 2-3 nap alatt blokkolta a sárgarozsda fertőzés terjedését és jól láthatóan beszáradtak a telepek."

A Magyarországon kapható széles termékkínálat közül vajon hogyan került a választás a DuPont Acanto® Plus gombaölő szerre?

"Már régebbről ismerjük a DuPont gyomirtó szereit és mindig nagyon elégedettek voltunk a hatással. Nem volt kérdés, hogy ilyen veszélyes helyzetben, csak megbízható forrásból származó növényvédő szert választunk, amely megelőzésben és blokkoló hatásával is hatékonyan lép fel a sárgarozsda ellen."

Milyen évet jósol a gazda? Idén is számíthatunk sárgarozsda járványra?

"Szerintem idén is hasonló járvány söpör majd végig az ország nagy részén, mint 2014-ben. Mi azonban nem kockáztatunk és nem fogjuk kivárni a bajt, megelőzésre a DuPont Wirtuoz® -t alkalmazzuk és biztosan időben bedobjuk az Acanto® Plus-t is gombafertőzés ellen."