Traktorok függesztőrendszerei

4R traktorsorozat „HitchAssist” rendszerrel (John DeereItalianaSrl)

A John Deere 4R sorozatú erőgépeihez kialakított „HitchAssist” vezérlőrendszerével – a traktor mellett állva – a munkagépek rendkívül egyszerűen és gyorsan csatlakoztathatók a függesztő szerkezetre vagy kapcsolhatók le arról. A traktor sárhányójára kihelyezett vezérlővel a gépkezelő – a fülkén kívülről – gombnyomással tudja az erőgépet előre-hátra mozdítani és a függesztő karokat mozgatni, miközben könnyen elvégezheti a munkagép függesztő szerkezetre történő fel- vagy lekapcsolását. A vezérlés indításakor a rögzítőfék azonnal automatikusan bekapcsol akkor is, ha azt a gépkezelője korábban nem működtette volna. A munkagép fel- és lekapcsolását egyetlen személy gyorsan és főleg nagy biztonsággal elvégezheti.

Hidraulikusan irányítható, szintszabályozós hárompontos függesztő szerkezet (Challenger Marchio AGCO)

undefined

Az erőgép hátsó, teheremelő függesztő szerkezetére felkapcsolt munkagépek hidraulikus vezérléssel szintezhető. Az egyenesbe állítás egészen 12o dőlésszögig működik. A Challenger által kifejlesztett szintszabályozós függesztőmű jelenleg (opciósan) a Challenger MT 800E sorozatú erőgépekhez érhető el, de a gyártó más traktoraihoz is tervezi bevezetését. Az új, szabványos függesztőmű tompítja az oldalirányú „ütéseket”, függesztett munkagépek esetében 25 százalékkal csökkenti a fordulókör sugarát és a gumihevederes járószerkezet csúszása is akár 5 százalékkal is mérséklődik.

undefined

Vetőgép-fejlesztések

Szemenként vető gépek elektromos vezérlése(SfoggiaAgriculturalDivisionSrl)

A pneumatikus vetőszerkezetű szemenként vető gépekhez kialakított, innovatív „Elektro System” elektromos motoros meghajtó- és vezérlőrendszerrel a vetés valamennyi lényeges eleme és funkciója (pl. az elméleti magtávolság, a sortávolság, egyes sorok elzárása) beállítható, illetve üzem közben is megváltoztatható. A vezetőfülkében elhelyezett érintőképernyős műszerrel ezen felül a kijuttatott műtrágya és a talajfertőtlenítő szer mennyisége is – szükség szerint - módosítható. A mechanikus hajtások helyett használt elektromos megoldásokkal azonnal lehet reagálni a megváltozott körülményekre, és a vetőgép akár 15 km/h munkasebességig alkalmazható. Az üzemeltető erőgép akkumulátoráról működtetett műszer GPS-vezérléssel is összekapcsolható, Isobus kompatibilis megoldás. A jelenlegi 6- és 8-soros vetőgépekhez kialakított „Elektro System” a 4-, 12- és 16-soros vetőgépekre is adaptálható.

Fóliafektetővel kombinált magágykészítő és szemenként vető gép (SpapperiSrl)

A Spapperi SMP 240 gépkombináció a forgóboronás talaj-előkészítést, fóliafektetést és kukorica vetését egy menetben végzi el. A „SymmetricMultiProcessing”  (SMP) elektronikus vezérlésnek köszönhetően a vetést követő munkaműveletek számának radikális csökkentésével  kiváló agronómiai eredmények érhetők el.  A vetőmodulokból felépíthető gépkombináció 135 cm széles (2- vagy 3-sornak megfelelő) ágyásokat készít, azt forgóboronájával elmunkálja, majd a talajt műanyag fóliával vagy biológiailag lebomló cellulóz anyaggal fedi le. A vetést pneumatikus szívólégáramú rendszer, illetve a soronkénti tüskés maglehelyező vetőhengerek, egyenletes és azonos (pl. 18 cm) magtávolságokra végzik el, amelyek a fóliát átlyukasztva egyenletes (pl. 4,5 cm) mélységben helyezik a magvakat a talajba. A vetés lezárására nyomórugós terhelésű tömörítő kerekeket alkalmaznak. A modulokból 2/3-, 4/6- és 6/9-soros gépek alakíthatók ki.

undefined

Mikrohullámú műtrágya adag- és eloszlásszabályzó rendszer (Kuhn ItaliaSrl)

Az új Axmat elektronikus mérő- és szabályozó rendszert a Kuhn Axis 50.1 W függesztett műtrágyaszóró gépekre adaptálták. A kijuttatott műtrágya mennyiségének és eloszlásának mérésére szolgáló mikrohullámú érzékelő szenzorok egy lengőkaron kerültek elhelyezésre. A szintén ugyanitt elhelyezett értékelő szoftver, a beérkező adatok alapján – aktuátorok segítségével – valós időben változtatja meg a gépbeállítást annak érdekében, hogy a szórógép munkaszélessége a minőségi mutatók megőrzése mellett folyamatosan azonos maradjon.

undefined

Kétlépcsős, energiatakarékos TwinPact bálatömörítő rendszer (Kuhn ItaliaSrl)

A Kuhn LSB 1290iD szögletes nagy bálakészítő gépek bálatömörsége az intelligens – egy speciális rúddal összekapcsolt – TwinPact kétrészes dugattyús tömörítőszerkezettel mintegy 25 százalékkal növelhető. Az első lépcsőben az alsó présdugattyú tömöríti a préskamrába bevezetett anyag alsó részét (ez zöldtakarmány, szalma, stb. is lehet), majd a felső dugattyú a felső anyagrész tömörítését végzi el. A nagy tömörségű bálák energiatakarékosan, jól behatárolt hajtóteljesítmény-igénnyel készíthetők. Ez nemcsak a hajtásrendszer igénybevételét csökkenti, hanem optimálja a bálaformázás műveletének energiafelhasználását is. A hagyományos módon készített bálákhoz képest tömörebb bálákkal jobban kihasználható a szállítóeszközök hasznos terhelése is.

undefined

Elektromos meghajtású kisrakodó (Weidemann GmbH)

eHoftrac fantázianév alatt jelentette meg a majori kisrakodók speciálistája teljesen elektromos hajtású gépét. Az akkumulátorokat a 230 V hálózatról 6 órán keresztül kell tölteni, és ezzel a töltéssel 4 órán át végezhető munka.

undefined