A gyakorlati rendezvényt megelőző konferencián néhány mondatban a kiállító cégek képviselő mutatták be kínálatukat a kukoricatermesztéshez kapcsolódóan.
vetőnapA gyakorlatban bemutatásra kerülő vetőgépek a rendezvénynek otthon adó cég K7-9 jelzésű tábláján sorakoztak fel. Sajnos az időjárási körülmények nem igazán kedveztek a szántóföldi bemutatónak, mivel az épp ekkor érkező markáns hidegfrontot viharos erejű szél kísérte. A felvonuló szemenkénti vetőgépek sorát a KITE zRt. John Deere 1775 NT CCS vetőgépe nyitotta, melyet Sojnóczki István mutatott be a cég képviseletében. A 12 soros vontatott típus területteljesítménye 80 ha/nap, a vetőmagtartálya 2X1250 literes, így naponta egyszer elég feltölteni. A vetőgép rendelkezik starter műtrágya, mikrogranulátum kijuttató és sorpermetező egységgel. Bár a vetőgép fel van szerelve hagyományos nyomjelzővel, de irányítása GPS jel vagy RTK hálózat alapján is vezérelhető. Mint ahogy a bemutatón is elhangzott, ez az amerikai vetőgép a RTK rendszeren alapuló sávos művelési technológiába is jól beilleszthető.vetőnapBorsiczky István a Tomelilla Kft. értékesítési vezetője a 8 soros Kverneland Optima E-drive szemenkénti vetőgépet mutatta be. Az Optima vetőgépek szívott levegős technológiát használnak a magtovábbításhoz, a lehető legkisebb kopóalkatrész alkalmazásával. A vetőkocsik hajtása e-drive rendszerű, elektromos meghajtású, bordásszíj segítségével. Felépítésük a vázkialakítástól függően többféle lehet. Az ISOBUS technológián keresztül elektromos meghajtás szabályozhatóságára, valamint a térkép szerinti differenciált kijuttatásra is lehetőség van. A nem ISOBUS-os kivitelű erőgépekbe a Kverneland saját fejlesztésű ISOBUS vezérlő terminálja, az IsoMatch Tellus, minden esetben beépíthető.
vetőnapA vetőgépek gyakorlati bemutatkozásában az Axiál Kft. által forgalmazott Monosem NX 2 hat soros műtrágya- és mikrogranulátum-kijuttatóval szerelt szemenkénti vetőgép folytatta. A korábban csak 8 soros változatban elérhető NX sorozat az idei évtől 6 soros, 70/75/76,2/80 cm-es sortávolságú kivitelben is rendelhető. Soronként 70 l magtartállyal, 40 literes microgranulátum tartállyal, illetve egy központi 1030 literes műtrágyatartállyal rendelkezik. A vetőgép Monoshox NX M vetőkocsija csillagkerékkel vagy tárcsás nyitócsoroszlyával is felszerelhető, a vetőegységen a csoroszlyanyomást dubla spirálrugóval szabályozhatjuk, a hátsó tömörítő kerekek talajra gyakorolt nyomása pedig mechanikusan, több fokozatban állítható. A három méteres szállítási szélességhez a két szélső sort manuálisan hajthatjuk előre a vetőgépen.
vetőnapA felvonultatott vetőgépek sorát a Great Plains YPE-625A típusú 6 soros ikersoros szemenkénti vetőgépe zárta, melyet a Valkon Kft. hozott el a rendezvényre, és Jócsák Attila kereskedelmi vezető mutatott be. Az ikersor egy-egy sora 22 cm-távolságra van egymástól, míg az ikersorok közötti sortávolság 55 cm, a vetéssel egy menetben adagolt műtrágya pedig az ikersor közé kerül. Az ilyen technológiával, 95-100 ezer mag/ha tőszámmal vetett kukoricaállomány sokkal nagyobb termelékenységre képes, kukorica esetén egy hektáron 500-600 kg-mal növekszik az átlagtermés. Az ikersoros vetőgéppel vetett növények a jobb térállásnak és elosztásnak köszönhetően jobban hasznosítják a talaj nedvességtartalmát, és a nagyobb gyökértömeg eredményeként a tápanyagot is hatékonyabban fel tudják venni.
vetőnapA Great Plains vetőgép vetőkocsijai a cég amerikai gyárában, míg a többi eleme az anglia gyáregységükben készül, és CE minősítéssel minden európai szabványt kielégít. Az Air-Pro adagoló légárammal gondoskodik a fölös mag eltávolításáról. A nyomás közvetlenül azelőtt mérséklődik, hogy a mag elérné a Clear-Shot magvezető cső tetejét. Ha a mag a csőben van, már a gravitációnak köszönhetően hullik le, ha pedig földet ér, azonnal belenyomja a magágyba a Keeton Seed Firmer tömörítő. vetőnapA gép szállítási helyzetbe való összecsukása hidraulikusan történik, a szárnyak oldalra és előre hajthatók be, így a szállítási szélesség 3 méter alatti, az ikersoros változatoké pedig 3,30 m. A mag és a műtrágya pneumatikus úton jut el az 56 literes vetőmagtartályból, illetve a műtrágyatároló tartályból, az adagolás pedig mechanikusan, a járókerékhajtásról történik. A vetőgép az ikersoros verzió mellett hagyományos 6 soros kivitelben is elérhető.

A bemutatóról további képeket a Galériánkban talál IDE kattintva.