Agroinform

+36 20 477 5467 (H-P 8-16)

Regisztrált felhasználó:

Látogató most: , Tag:

Apróhirdetés: , Mai:

Étkezési paprika, fűszerpaprika érése, szedése

Forrás: Dudás László
Nyomtat
Létrehozva: 2007-02-14 10:37:30  
 
A Paprika (Capsicum annuum) az általánosan elfogadott csoportosítás szerint étkezési paprika és fûszerpaprika lehet. Magyarországon mindkét változatnak kiemelkedõ a jelentõsége: a fûszerpaprika a magyar konyha legismertebb fûszernövénye, az étkezési paprika pedig egyike a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségféléknek: az egy fõre jutó éves fogyasztás 8-10 kg.

Az étkezési paprikák közül a cecei (TV = tölteni való), a magyar hegyes (hegyes erõs), az almapaprika, a cseresznyepaprika, a blocky, a lamuyo (ejtsd: lamüó), a paradicsom alakú (pritamin), és a kápia típus a legelterjedtebb hazánkban.
Az étkezési paprikák termésének betakarítása gazdasági-, vagy biológiai érettségben történhet. Gazdasági érettségkor (a virágzás után számítva 35 nappal) a héj kifényesedik, a bogyó elérte végleges méretét, de még nem teljes értékû, a benne található magok sem alkalmasak szaporításra. A gazdasági érettség után 25 nappal éri el a paprikabogyó a biológiai érettséget, ekkor a termés teljes értékû. Gazdasági érettségben történik a cecei, a magyar hegyes, az almapaprika, és a (fehér húsú) blocky típus betakarítása. Biológiai érettségben történik a cseresznyepaprika, a (színes bogyójú) blocky, a lamuyo, a paradicsom alakú és a kápia típus betakarítása.
Magyarország éghajlata – néhány kivételtõl eltekintve – az egész ország területét alkalmassá teszi az étkezési paprika szántóföldi termesztésére, azonban a hagyományos hazai termõterülete a Fonyód - Kecskemét - Budapest - Debrecen vonaltól délre fekvõ terület, ahol a napfényes órák száma, és a hõösszeg is megfelelõ a paprika számára.
Az étkezési paprika szántóföldi termõterülete drasztikusan visszaesett, mert a hazánkban legnagyobb mennyiségben elõállított cecei típusú paprikát – érzékenysége folytán – komplex vírusfertõzések betegítik meg a szántóföldön, ennek következtében a terméskiesés akár 100 %-os is lehet. Mára a cecei típussal gyakorlatilag csak termesztõ berendezésekben ún. hosszú kultúraként foglalkoznak, ahol a vírusvektor rovarok kártétele elkerülhetõ, kedvezõbb termesztési feltételek biztosíthatók, és a hosszabb tenyészidõnek is köszönhetõen jóval nagyobb termésátlagok érhetõk el. Az étkezési paprika hazai termõterülete mintegy 4 ezer hektár. A termesztõ berendezésekben (2 ezer hektár) nagyrészt cecei típusú, szabadföldön (2 ezer hektár) elsõsorban paradicsom alakú és kápia típusú étkezési paprika termesztése történik.
A paradicsom alakú és kápia típusú paprikák a cecei típushoz képest lassabban fejlõdnek, a tenyészidejük hosszabb, de sokkal „vitálisabbak” a szabadföldön, és fogyasztásuk is kedvezõbb az emberi szervezet számára. A biológiai érettségben betakarított (kármin) piros színû paprikabogyók színanyagai biológiailag értékes, antioxidáns hatású vegyületek.
A paradicsom alakú paprika jellegzetes kelet-európai változat, elterjedésének hazánk a nyugati határa, elsõsorban konzervipari felhasználású (pl. savanyúságok, paprika krémek). Bogyója lapított gömb alakú, gerezdes. A termés gazdasági érettségben sötétzöld, késõbb barnás („bronzos”), biológiai érettségben (kármin) piros színû. A terméshús vastag, kellemesen édes ízû. A hagyományos fajták hajlamosak a magház-penészesedésre, mert a gyakran nyitott bibeponti részen keresztül a kórokozó gombák behatolhatnak a termésüregbe. Mivel külsõ nyomai nincsenek a fertõzésnek, a feldolgozóipar csumázva (a magoszlop eltávolítása a csészével és a terméskocsánnyal együtt) és negyedelve vásárolja fel a feldolgozásra szánt mennyiséget. A nemesítési munka eredményeként már évek óta rendelkezésre állnak magházpenészedésre nem fogékony fajták.
A kápia típusú paprika a Balkánról került be Magyarországra. Termése megnyúlt kúp alakú, általában kétoldalt lapított, vastag húsú, kellemes ízû, a paradicsom alakú paprikáéhoz hasonlóan sötétzöldbõl érik (kármin) pirosra. Fogyasztása történhet nyersen, sütve, grillezve és feldolgozva is (pl. savanyúság).
A paradicsom alakú és a kápia típusú paprika is tûri, de nem kedveli az extenzív szabadföldi termesztéstechnológiát. Intenzív körülmények között jelentõs mértékben növelhetõ a termésbiztonság, a termésmennyiség és -minõség. Szabadföldön a tenyészidõ végét az elsõ õszi fagyok jelentik (növénytakarás nélkül), ezért fontos, hogy minél nagyobb legyen a fagyok elõtt betakarítható biológiailag érett termés mennyisége, ez megfelelõ technológiai fogásokkal befolyásolható. A csepegtetõ öntözés és tápoldatozás mellett az intenzív termesztéstechnológia eleme lehet a talajtakarás, az átmeneti (tavaszi és õszi) növénytakarás, valamint bakhátak alkalmazása is.


Dudás László
Debreceni Egyetem ATC Kertészettudományi és Növényi Biotechnológiai Tanszék
(A fotókat a szerzõ készítette)

Bejelentkezés
 
Programok