Fórum

Fóliasátor építése, művelése

Létrehozta: Goldoni Euro 30, 2009-03-12 17:56:45

Új hozzászólás Frissítés
 • Válasz » #984 tjbrian90 | 2015-03-01 13:31:09

  Válasz #983. hozzászólásra

  Főleg saláta, illetve káposzta félék (karaláb, korai káposzta) szeretnék benne termelni és például a tavalyi évhez hasonló nyári zuhék ha lefolynak a két sátor közé nem hiszem hogy nagyon díjazná a saláta.

 • Válasz » #983 Dinnyés Laci | 2015-02-27 13:00:39

  Válasz #981. hozzászólásra
  kite sátorral sem volt gond a csapadékkal 2010-ben sem.
  mit akarsz termelni alatta?

 • Válasz » #982 Kontroll-R | 2015-02-27 12:46:57

  Válasz #981. hozzászólásra
  Halihó !

  Az előző kérdésedre visszatérve kissé félreérthető voltál.
  " többhajós fóliaházak esetében " volt a kérdés, amiből én blokkrendszerű növényházra gondoltam és az info is erre vonatkozik.
  A vándor fólia az más történet. Ott annyira az olcsó ár a domináló tényező, hogy az alumínium fólia rögzítő sín szóba sem kerül.
  Valószínű, hogy a csőre pattintható klipsz lesz a megoldás, de ezen a téren nekem nincsenek tapasztalataim.

 • Válasz » #981 tjbrian90 | 2015-02-27 07:38:52

  Válasz #980. hozzászólásra

  Sziasztok,

  Köszönöm a válaszokat. Én őszre szeretnék építeni egy 50m hosszú és 30 vagy 40m szélés vándorfóliát (széle még nincs eldöntve) és addig szeretnék mindenféle tapasztalatot begyűjteni róla hogy megfelelő legyen a szerkezet.
  Vápás változatot szeretnék építeni, mert a tavalyi évből kiindulva a rengeteg esővíz ami a fóliáról lefolyik már károkat is okozhat az alatta lévő növényben, illetve az oszlopokat is mossa kifelé.
  Tudom, hogy vándor sátor esetébe kötélel szokták rögzíteni a fóliát a blokkok között, ami bizonyos szempontokból előnyös is, viszont az én véleményem szerint nem a legjobb megoldás számomra. Elég szeles a terület ahova épülne a sátor, ezért gondolom hogy elég sűrűn felcsúszna a fólia a kötél alatt a szeles idő miatt.
  Ezért keresnék vmi köztes megoldást is ha lehetőséges ami megfelelő feszességel rögzíti a fóliát a blokkok között, de azért árban is elfogadható szintet képvisel.
  Gondoltam már arra is hogy a vápák két szélén hossz irányba végig futna egy-egy fél colos cső amihez klipszekkel rögzíteném, erről mi a véleményed?

  Üdv.

 • Válasz » #980 Kontroll-R | 2015-02-26 20:00:14

  Válasz #978. hozzászólásra
  Helló !

  A vápa csatornák széleit általában vissza szokták hajtani a merevítés érdekében. Ehhez a visszahajtott kb. 2-3 cm-es peremhez lehet hozzácsavarozni egy alumínium fólia rögzítő sínt, ami a szimpla és a dupla rétegű fóliát is biztonságosan rögzíti. Ha a tető borítás dupla felfújt rendszerű, akkor külön feszítésre nincs szükség, a felfúvó rendszer ezt elvégzi.

  Ha szimpla rétegű a fólia, akkor is van két lehetőség. Az egyik, amikor nincs tető szellőző. Ez estben van egy feszítő fóliázó célszerszám. Két emberes a feladat, az egyik ember elől halad a feszítő szerszámmal, a másik utána halad és nyomja be a rögzítő betétet.
  A másik eset, amikor van motoros tető szellőző. Ez esetben először a vápa csatornában rögzíteni kell a fóliát a rögzítő sínbe a műanyag betétpárral. Ezután a szellőzőt fel kell nyitni egy köztes pozícióba (a felnyitás mértéke hőmérséklet függő)Ebben az állapotban be kell rakni a rögzítő betéteket és amikor ez elkészült, akkor le kell zárni az ablakot, ami megfeszíti a tető palástot. Ezután le kell fogatni a végeket és az ablak elfordulási vonalába fel kell csavarozni rögzítő lemezeket.
  A második verziónak van egy speciális változata, amikor a szellőző nem vápára záródik, hanem gerincről nyíló szellőző van.
  A szimpla fóliás tető borításnál fontos, hogy a fóliázás meleg időben (20-25C fok)legyen elvégezve így biztosan lehetünk benne, hogy elég feszes tető felületet kaphatunk. A szimpla rétegű fóliázást hideg időben kerülni kell, mert a nyári melegben kitágul és fellazul a fólia, ami a fólia mozgásához ezen keresztül pedig kopáshoz vezet.

 • Válasz » #979 Dinnyés Laci | 2015-02-26 17:59:52

  Válasz #978. hozzászólásra

  fóliaszorítóval ráteszed egy colos csőre és a két végén megrekered

 • Válasz » #978 tjbrian90 | 2015-02-26 14:58:16

  Tiszteletem mindenkinek!

  Szeretnék érdeklődni, hogy a többhajós fóliaházak esetében a vapában hogyan rögzítik a fóliát? Illetve hogyan feszítik meg?

  Köszönöm előre is,

  Üdv.

 • Válasz » #977 hosearmando | 2015-02-22 22:23:34

  Válasz #975. hozzászólásra

  http://www.novenyhazepites.hu/szolgaltatasaink

 • Válasz » #976 János€ | 2015-02-22 20:50:06

  HELLO Érdeklődnék hogy nyáron mit lehetne termelni a fóliasátorba ZÖLDBAB után válaszotokat élőre is köszönöm :Dsmile thumbupsmile surrendersmile surrendersmile surrendersmile surrendersmile surrender

 • Válasz » #975 csikosniki | 2015-02-22 18:02:23

  Valaki esetleg tud nekem abba segíteni, hogy Békés megyéhez legközelebb, hol és kik foglalkoznak fóliasátor építéssel? Köszönöm.

 • Válasz » #974 Kontroll-R | 2015-02-20 20:41:29

  Válasz #973. hozzászólásra

  Helló !

  Figyelj, az egész más dolog, hogy valaki nem tudja ezt megfizetni. Ez teljesen érthető és elfogadható dolog, főleg manapság.
  Bocsáss meg, de te nem ezzel indítottál, hanem azzal, hogy túlzó az ár, amit a gyári növényházakra mondtam. Márpedig az teljesen reális és valós.
  Én sem tudok drága autót venni, de nem is firtatom annak az árát.
  Na mindegy most már, csak nem szeretném, ha bárki félre magyarázná amit mondok.
  Én tiszteletben tartom a mások igazát amellett, hogy a magamét meg megvédem.
  Szóval megértem, hogy valakinek nem futja a modern dolgokra, csak azt nem szeretem, amikor lehúzza jobbat csak azért mert számára ez nem elérhető.
  Több hasonló témájú fórumot is olvasok és sajnos azt kell hogy mondjam, hogy lassan elmegy a kedvem az egésztől, mert szinte mindenhol ott áll meg a színvonal, hogy "meghajlítok pár rozsdás csövet oszt jó' van az, kész a fóliaház".
  Egyébként az, hogy kinek mi a drága erősen változó. Valakik megveszik a gyönyörű szép színes hatalmas traktor csodákat is, amikkel tele vannak az agrár magazinok hirdetései.
  Nos, úgy érzem, hogy azért helyére kerültek a dolgok, tisztázódtak a félreértések.
  Remélem nem bántottalak meg semmivel és nincs harag.
  smile surrender


 • Válasz » #973 Magonc | 2015-02-20 18:29:18

  Válasz #970. hozzászólásra

  Nos a műszereket csak példának mondtam és nagyon is jól tudom, hogy mi mire való. Ha fóliaház építéssel foglalkozol, akkor nem akarok belerondítani a dolgodba, de amiről te beszélsz az baromi drága nyilván egy suzuki és egy opel között is nagy különbség van, de mindkettővel eljuthatsz "a"-ból "b"-be. Tehát nem mindenki tudja kirántani zsebből az összeget amit mondasz csak közép és nagy vállalkozások.Szívem szerint én is raknék oldal és gerincszelőzőt, duplafóliát, energiaernyőt meg automata öntözőt high-tech vezérléssel, de nem tehetem meg. Visszatérve igen igazad van nem villamosmérnök vagyok.

 • Válasz » #972 Kontroll-R | 2015-02-20 15:05:26

  Válasz #971. hozzászólásra

  Bölcs gondolat !
  smile smile
  Igaz, hogy egy gyári házat elemekből kell összerakni így nincs semmi hegesztgetés, fúrás és vágás is csak minimális, de azért kell ott is a szakértelem, mert el lehet szúrni a lépést ott is, ha valaki nincs képben.
  Szoktam mondani, hogy a legjobb minőségű falazó elemből is lehet girbegurba falat rakni.

 • Válasz » #971 csikosniki | 2015-02-20 11:58:32

  Én mindenképpen szakemberrel szeretném megépíteni. Ha mi magunk fognánk bele, biztos még meg sem közelítené azt a szintet mint amit egy olyan ember, emberek csinálnak akik értenek hozzá, és szinte minden nap ezt csinálják. Ezen nem szeretnék "spórolni".

 • Válasz » #970 Kontroll-R | 2015-02-20 08:31:28

  Válasz #969. hozzászólásra

  Helló Magonc !

  Én nem a levegőbe beszélek, ha utána jársz a dolgoknak, akkor beláthatod, hogy valósak az információim.
  Ha mérnök vagy, akkor tudnod kell, hogy amikor árról beszél valaki, csak akkor korrekt az összehasonlítás, ha a mögötte lévő műszaki tartalmat is ismerjük.
  Ahogy a hétköznapi mondás is tartja:
  "Az almát a másik almával hasonlítsuk össze, ne a dinnyével, vagy a cseresznyével"
  Az a fóliasátor, amit te 2000 forintos négyzetméter árból hozol ki nem említhető egy lapon egy korszerű gyári növényházzal ebben én biztos vagyok. Ez nem leszólás, csak tisztában vagyok a piaci árakkal.
  Nézz meg egy gyári növényházat és nézz meg egy olcsó házilag buheráltat.
  Az utóbbiban általában fele mennyiségű beépített anyag sincs a gyáriakhoz képest. Így könnyű olcsónak lenni...
  Láttam már kisipari kivitelezésben is jót (a gyári ház koppintása volt), viszont az nagyjából ugyanott volt anyagilag miután megvettek hozzá mindent, ami kisiparilag nem volt előállítható.
  Gondolom a munkádat nem is számolod bele ay árba, hiszen magadnak készíted a sátrat.
  Ha otthon kávézok, az asszony tőlem sem kér pénzt a kávéért, de mégis furcsa lenne egy étteremben hangoztatni, hogy "otthon ingyen kávézok, bezzeg itt meg milyen sokba kerül".
  Nem tudom, milyen mérnök vagy, de gondolom, hogy nem elektronika a szakterületed, mert akkor nem mondanál ilyen sületlenséget, hogy "A vezérlés sem ördögönség kb egy termosztát vagy páramérő+ tenziometer meg egy két időrelé és egy ügyes villanyszerelő"
  Egy mikroprocesszoros vezérlést nem kéne összehasonlítani egy termosztáttal !
  Gondolom, a te házadon nyilvánvalóan tető szellőző sem lesz, ezért olyan olcsó és ezért nem soroltad fel pl. a szélsebesség érzékelőt, ami alap követelmény egy egy korszerű háznál, hogy a vihar ne tehessen kárt az épületben. Ez is érdekes, hogy "termosztát vagy páramérő". Ez két különböző célra való szenzor, amik nem vagy-vagy alapon működnek, hanem mindkettőre szükség van.
  Látom, hogy a klímavezérlők árával sem vagy képben. Egy olyan full extrás klíma computer, ami egy komoly, akár több ezer négyzetméteres növényház vezérléséhez szükséges, kb. a fele annak amit mondtál.
  Hangsúlyozom, nem tápoldatozó computerről, vagy más egyéb cél berendezésről van szó, hanem klíma vezérlő computerről. Ez figyeli a belső hőmérsékletet akár több zónában is, a külső hőmérsékletet, a szélirányt, a szélsebességet, csapadék intenzitást, napfény mennyiségét, vezérli a szellőztető motorokat, a fólia felfúvó rendszert, beépített helyi és távriasztási funkciók vészhelyzet esetére, események naplózása, PID vezérlési mód, energia ernyő vezérlés és még számos funkció.
  Minden egyedileg programozható minden igényt kielégítő módon..
  Persze vannak ettől lényegesen olcsóbb megoldások is kevesebb szolgáltatással.
  Mondhatnál valamit a te házadról is, hogy ne csak az árat viszonyítgassuk.
  A te házad is nagylégterű, tüzihorganyzott szerkezetű, dupla felfújt fóliás borítású, teljes hosszban nyíló tető szellőzőjű impozáns épület nagy hó- és szél terhelhetőséggel ?
  A szobafestős példádnál maradva rámutatnék egy tévedésre.
  "több idő kell hozzá,de nem kerül annyiba"
  Ez inkább azt jelenti, hogy nem kell konkrétan kiadnod a pénz, mert ugye annak nincs különösebb értelme, hogy egyik zsebedből a másikba rakod a pénzt. A másik, amiért olcsóbbnak látszik, amit fentebb is írtam, hogy nem számolod ki, hogy mennyi időt töltesz a munkával. Ha kiszámolnád lehet, hogy meglepődnél, hogy mérnök létedre még a leggyengébb segédmunka órabére sem jönne ki.
  A harmadik meg az, hogy szakma és szakma között is nagyon nagy különbségek lehetnek úgy tudásban, mint a megkövetelt technikai felszereltségben. Gondolom azért azt te is elismered, hogy egy korszerű növényház megtervezése, legyártása és felépítése nem azonos nehézségi fokú, mint egy szoba kifestése. Így aztán a példa is sántít egy kicsit. Én is jó pár dologhoz értek és még több van amihez meg nem értek. De legalább beismerem és nem bagatellizálom el, hogy "mindenki megtud csinálni mindent".
  Nagyon nem akarok vitatkozni veled, mert az írásodból nekem az jött le, hogy te az a fajta ember vagy, akinek a Trabant is ugyanaz a kategória mint a Merci. Egyiknek is 4 kereke van, meg a másiknak is, egyikkel is el lehet jutni A-ból B-be, meg a másikkal is. Nem igaz ?

 • Válasz » #969 Magonc | 2015-02-19 21:50:16

  Kontroll azért nagyon túlzol az 1000m2=20000 euróval, mert az már inkább 1700m2 nek felel meg úgy hogy szaki csinálja.Én elsősorban mérnök vagyok és azért akarom magam megépíteni, így automata nélkül ki tudom hozzni 1500-2000Ft/m2-ből.
  A vezérlés sem ördögönség kb egy termosztát vagy páramérő+ tenziometer meg egy két időrelé és egy ügyes villanyszerelő na meg persze villanymotor.Ami így kb 250 ezer Ft ha meg gyárit veszel ami csili vili 1,4 milla.
  De én is mondanék egy példát: Én is tudok festeni szobát ugyan olyan minőségbe mint egy festő csak több idő kell hozzá,de nem kerül annyiba.
  A lényeg, hogy sok utánajárás és mindenki megtud csinálni mindent.

 • Válasz » #968 Kontroll-R | 2015-02-19 15:15:30

  Válasz #967. hozzászólásra
  A szellőztetés benne van, motorizált tető szellőző, computeres vezérléssel.
  A fűtés, az külön téma, a talaj előkészítés az meg már konkrét kertészeti feladat.

 • Válasz » #967 csikosniki | 2015-02-19 14:57:29

  Oké, köszönöm. Így már értem! :) És ugye ebben még nincs benne a fűtés a szellőztetés, és a talaj előkészítése sem. :( Te fóliázol egyébként? Mivel foglalkozol?

 • Válasz » #966 Kontroll-R | 2015-02-19 14:39:14

  Válasz #965. hozzászólásra

  Igen négyzetméter árra gondoltam, bocs ha nem fogalmaztam elég egyértelműen.

 • Válasz » #965 csikosniki | 2015-02-19 14:17:51

  Jó, köszi, azért ennyire nem vagyok kezdő tudom mi az a nettó ár. Vállalkozásunk van 14 éve. Aminek a papírmunka részét én intézem, szóval ezen a téren minden tiszta. :) Én azt nem értem, hogy mire értetted. Átszámítva a mostani árfolyamokon ahol 1 euró kb. 306 ft középárfolyamon. Akkor a 30 euró durván 9200 ft. Ez m2 árat takar?

 • Válasz » #964 Kontroll-R | 2015-02-19 13:53:53

  Válasz #962. hozzászólásra
  A netto árat csak egyféle képen lehet érteni.
  Forgalmi adó nélküli árról van szó.
  Ezen a téren vannak lényeges különbségek.
  Ha az építtető regisztrált magyar vállalkozás és áfa-köri tag, akkor lehetősége van a netto értéken történő beszerzésre, amennyiben külföldi EU-s tagállamból importálja az árút.
  Ha ugyanezt magyar cégtől veszi, akkor kötelezően be kell fizetni az áfát. Igaz, hogy ezt később visszaigényelheti, de közben eltelik némi idő, meg kap közben pár áfa revíziót, szóval hónapokig nélkülöznie kell azt a nem jelentéktelen összeget, amit a forgalmi adó jelent.
  Azt gondolom nem kell magyarázni, hogy egy beruházásnál miért jobb, ha a beruházó kezében marad a pénz és nem az ah rendszerében kering valahol.

 • Válasz » #963 Kontroll-R | 2015-02-19 13:42:09

  Válasz #955. hozzászólásra
  Miután semmi mást nem tudunk a fóliádról, csak annyit, hogy 8 méter széles hogy merjen bárki tanácsot adnismile confused
  Aztán ha összedől, vagy megrogyik, akkor ki lesz a hunyó ?
  A korrekt borda távolság meghatározásakor sok mindent figyelembe kell venni:
  - borda cső átmérője
  - a cső falvastagsága
  - anyag minőség
  - várható hó- és szélterhelés
  - a vázszerkezetre ható egyéb erők, pl a növénykultúra által okozott terhelés.
  - kiegészítő hosszanti- és kereszt merevítő elemek

  A gyári növényházak esetében mérnöki számításokkal határozzák meg, hogy hova és milyen merevítő elemeket építsenek be a stabilitás növelésére.

 • Válasz » #962 csikosniki | 2015-02-19 13:31:26

  Igen kompletten érdekel az ára. A beton munkát mi is megtudjuk csinálni. Az összeszerelésben már nem vagyok biztos. A nettó 22-30 eurót hogy értetted?

 • Válasz » #961 Kontroll-R | 2015-02-19 13:13:51

  Válasz #960. hozzászólásra

  Amikor azt írtam, hogy
  "Ez a növényház anyaga kompletten helyszínre szállítva."
  akkor az anyagok komplettségére utaltam.
  Tehát: az összes szerkezeti elem, kötőelemek, felfúvó rendszer, rögzítő sínek, nyitó mechanika, elektromos egységek és a fólia.
  Minden anyag, ami a felépítéshez kell.
  Csak az anyag komplett, ebben munkadíj, meg a beton költsége nincs benne.
  A felépítés külön téma, ami szintén a részletek megbeszélését teszi szükségessé.

 • Válasz » #960 csikosniki | 2015-02-19 12:59:25

  És igen kompletten helyszínre szállítva. Nem próbálkoznék az összeszerelésével. :)

 • Válasz » #959 csikosniki | 2015-02-19 12:58:08

  Zöldségtermesztésben gondolkodom. Pontos belmagasságot nem tudok írni, egyenlőre nem tudom eldönteni melyik lenne az ideális! Meg persze függ attól is, hogy mit akarok termeszteni. Talán 3 méteres belmagasság.

 • Válasz » #958 Kontroll-R | 2015-02-19 12:35:22

  Válasz #957. hozzászólásra
  Halihó !

  A sok kérdésből kettőre választ kaptamsmile thumbupcool
  Na, nem baj....
  Az ár valahol 22 és 30 euro netto között lehet. Pontosabb árhoz több adat kell.
  Az alőző lista végén az "stb." még elég sok kérdést takar.
  Ez a növényház anyaga kompletten helyszínre szállítva.

 • Válasz » #957 csikosniki | 2015-02-19 12:02:35

  Válasz #955. hozzászólásra

  Szia!
  Természetesen igazad van,és köszönöm a válaszod, sokat segítettél, legalább mostmár van némi fogalmam abban a tekintetben hogy egyáltalán milyenek álnak rendelkezésemre. Szerintem kezdésképpen mindenképpen egyhajósat szeretnék. Van rá megfelelő helyem ahol minden adott. Ez alatt pl. víz, villany értem. Akkor ha úgy kérdezem hogy az 1000 m2-es egyhajós változat az kb mennyibe jön ki. Nem csak maga a fóliára gondolok, hanem a többi dologra is ami nincs benne. pl. öntözőrendszer, rovarháló, megfelelő talaj. Egyenlőre paprika és paradicsom termesztésében gondolkodom.

 • Válasz » #956 Kontroll-R | 2015-02-19 11:39:05

  Szia !

  Ugyan mondtad, hogy teljesen kezdő vagy, de ha nem veszed rossz néven mondanék egy kis kritikát a kérdésedhez.
  "Mennyibe kerül egy új fóliasátor"
  Ha tényleg képbe akarsz kerülni az árak tekintetében, akkor figyelembe kell venni, hogy egy ilyen kérdés csak akkor válaszolható meg korrekt módon, ha több információ áll rendelkezésre.
  Ez kicsit olyan ez, mintha egy építési vállalkozótól megkérdeznéd, hogy mennyiért épít egy családi házat. Valószínű ott is felmerülne pár kérdés, mekkora legyen a ház, legyen alatta pince, legyen benne, garázs, erkély, vagy terasz legyen-e, milyen legyen a tető stb stb.
  Néhány szabály, amit figyelembe kell venni:
  - minél kisebb az alapterület a fajlagos négyzetméter ár annál magasabb.
  - milyen a terület alakja, mérete
  Ez azért fontos, mert pl. egy 1000 m2-es ház megépíthető egyhajós 9,6m x 104m formában, kéthajós 9,6m x 52 m változatban, vagy akár egy három hajós 9,6m x 34m-es kiviteli formában is.
  Az alapterület mindhárom esetben nagyjából egyforma, viszont az első esetben a végfalak száma 2 a másodikban 4, a harmadikban pedig 6. A végfalakról tudni kell, hogy sokkal több szerkezeti elemet tartalmaz, mint a közte részek, ezért ezek a növényház legdrágább részei, nem mindegy, hogy mennyi van belőlük.
  Hasonló dolog a tető szellőző rendszer is.
  Az egy hajós változatnál 1 db hajtómű működteti a tető szellőzőt, a háromhajósnál meg 3db. Egy hajtómű kb, 200 e forint. Természetesen a háromhajós változat munkadíjban is költségesebb, hiszen lényegesen több munka felépíteni ezt a változatot. Persze vannak előnyei is az egyhajóshoz képest. Pl. a hajókat akár egyesével le lehet választani és így eltérő fűtési és szellőztetési körülmények is megvalósíthatók.
  - mekkora legyen a belmagasság
  A nagyobb légtér hőtechnikai és növény egészségügyi szempontból előnyösebb, viszont drágább is, hiszen több anyag kell hozzá.
  Ha energia ernyő rendszer beépítését is tervezed, akkor is előnyösebb a nagy belmagasság, hiszen az árnyékoló/energia ernyő rendszer is helyet vesz el a belmagasságból.
  A belmagasságot befolyásolhatja pl. ha valaki teherautóval is szeretne beállni rakodás céljából, vagy pl. olyan gépi talajművelést alkalmaznak, ami egy magasabb traktor szabad közlekedését is lehetővé teszi..
  De ellenkező irányban is befolyásolhatja a belmagasság megválasztását pl. egy helyi építési rendelkezés, ami korlátozza a magasságot.
  - mi célt szolgál majd a fóliaház
  Árban jelentős különbségeket eredményez a vízszintes növénytartó merevítő rendszere.
  Ha valaki asztalon termeszt, vagy talajon olyan növényt nevel, ami nem igényel függesztős támrendszert (paradicsom, paprika), akkor egyszerűbb merevítés is elegendő. Ha a növénytartóra jelentős terhelő erő hat, akkor a felfüggesztést meg kell erősíteni, ami nem kevés plusz anyagot és ez által plusz költséget jelent.
  stb.

  Ezeket csak azért írtam, hogy érzékeltessem, hogy anyagilag mekkora különbségek lehetnek.
  Hiába mondanám Neked, hogy ragaszkodj az egyhajós építményhez, mert azonos négyzetméter mellett ez fajlagosan olcsóbb, ha Neked nincs 110 méter hosszú a telked, csak mondjuk 40.
  Ha komoly az érdeklődés, akkor azt javasolnám, hogy mindenek előtt fogj egy papírt és kezdd el írogatni, meg rajzolgatni, hogy mit is szeretnél és a lehetőségek mit engednek meg.
  Ha ez megvan akkor érdemes árak után érdeklődni.

  Üdv smile smile

 • Válasz » #955 Csaba2007 | 2015-02-19 11:10:07

  Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy (kb.8 méter széles lesz a fóliám) milyen sűrűn kell a bordákat rakni? 1 méterenként vagy esetleg lehet ritkábban is? Ez lenne az első fóliám és nem nagyon vagyok vele tisztába. smile wacko Köszönöm a válaszokat előre is.

 • Válasz » #954 csikosniki | 2015-02-19 10:14:08

  Sziasztok! Még csak most csatlakoztam a fórumhoz és szeretnék egy pár kérdést feltenni. Teljesen kezdő vagyok! Igazából elsősorban az érdekelne hogy a kezdetekben milyen költséggel számoljak. Szóval mennyibe kerül egy új fóiasátor? Milyen költségekre figyeljek még oda a fóliához kapcsolódóan? Milyen buktatói vannak? Még egyenlőre csak érdeklődök! Köszönöm szépen mindenkinek! Elnézést a tapasztalatlanságom miatt!

 • Válasz » #953 Kontroll-R | 2015-02-18 08:20:27

  Válasz #952. hozzászólásra
  Sajnos minden más terület jövedelmezősége is csökken, nem csak a kertész szakmáé.
  Az, hogy "minél drágább valami annál többet lehet spórolni ha saját magad csinálod" csak nagyon ritka esetben igaz, legtöbb esetben ez egy tévhit.
  Egy növényházat nem 2-3 évre épít valaki.
  Ahhoz, hogy minőségi, tartós dolgot készítsen az ember, komoly műszaki háttér szükséges. Olyan komoly, amivel a legtöbb kertész nem rendelkezik.
  Más volt a helyzet, amikor a hiánygazdaság jellemezte az országot, nagyon sok dolgot azért volt kénytelen maga megcsinálni az ember, mert nem volt más lehetőség, nem volt honnan megvenni az illető árút.
  Aztán azon is érdemes elgondolkodni, hogy a kertész ember napja is csak 24 órából áll.
  A magyar kertész ügyes, mindenhez ért, fóliasátrat gyárt, maga szereli a traktorját, meg a teherautóját, maga telepíti a fűtési rendszerét, öntöző berendezéseit stb.
  Csak felmerül a kérdés, hogy emellett mikor és mennyi ideje jut, a növényei egészségével, meg a piaci eladhatóságával foglalkozni.
  Mert ez ugye központi kérdés.
  Ha nincs minőség az eladásra szánt termékeknél, akkor nincs üzlet se, meg nincs pénz se.
  Ha nincs elegendő bevétel, akkor ott hosszú távú jövő sincs.
  Konkrétan ismerek kertészeket, akik belemerültek ebbe és bizony az üzlet nagyon megsínylette ezt a tévedést.

  Gondolj csak bele, a kertészek maguk kínlódnak az autójuk javításával, az autószerelők meg a megfogyatkozott munka miatt elkezdenének kényszerből kertészkedni a háztáji birtokon. Mindkét fél mást csinál, mint amihez ért.
  Egészséges dolog ez így ? Biztos, hogy ez a célravezető gondolkodás ?
  smile confused

 • Válasz » #952 Dinnyés Laci | 2015-02-18 06:21:26

  Válasz #950. hozzászólásra
  Abban igazad van,hogy mindenki maradjon a kaptafánál,de sajnos a kertészkedésnek a jövedelmezősége folyamatosan csökken ezért minden forintot meg kell fogni
  ezek a fóliaházak nem két forintba kerülnek és minél drágább valami annál többet lehet spórolni ha saját magad csinálod.

 • Válasz » #951 hosearmando | 2015-02-17 22:41:57

  Válasz #950. hozzászólásra

  Állattartásra szeretnék majd szigetelt fóliasátrat,8m széles,25m hosszú,tudnál nekem esetleg olyan céget,aki megcsinálná és nem drágán?

 • Válasz » #950 Kontroll-R | 2015-02-17 21:40:08

  Válasz #947. hozzászólásra

  Ez amit Te szeretnél, már messze nem hobbi kategória. Meg kell venni a gyári növényházat, ott ki van találva minden.
  Csak össze kell rakni és az sem kis meló.
  Azért egy komoly növényház, ami alatt valaki ipar szerűen termeszt nem csak abból áll, hogy veszünk olcsón valami csövet és valahogy meghajlítjuk.
  Amit otthon barkácsol valaki, az sohasem lesz versenyképes egy gyári szerkezettel.
  Szerintem a kertész az inkább foglalkozzon a növényekkel, meg a piacolással. Gondolom autót sem állsz neki magad kókányolni otthon a sufniban, hanem veszel egy gyárit.
  Ez kicsit hasonló. A suszter maradjon a kaptafánál !
  Mindenki jobban jár.

 • Válasz » #949 Koresz | 2015-02-17 19:06:00

  Válasz #947. hozzászólásra

  Szia

  Nagyobb mennyiség esetén lehet rendelni 12 méteres szálakat.Ott már kötegbe érdemes rendelni.

 • Válasz » #948 Dinnyés Laci | 2015-02-17 18:10:07

  Válasz #947. hozzászólásra
  először összehegeszted amilyen hosszúra akarod utána pedig meghajlítod

 • Válasz » #947 Magonc | 2015-02-17 18:06:56

  Üdv.
  A tanácsotokat kérném.3 db 10x50-es és 5,3 m magas blokkos fóliaházat akarok építeni.Na már most a borda hosszának legalább 14-15 méternek vagy többnek kell lennie,de csak 6m-es darabokat árulnak. A kérdés hogy hosszabbat hogyan lehet szerezni olcsón vagy milyen masszív mód van arra hogy több elem meghajlítsak egy bordaívet és összeilleszem.

 • Válasz » #946 Vadmalac | 2015-02-16 22:27:34

  Válasz #940. hozzászólásra

  Hivatalosan csak növénytermesztés céljára szolgáló fóliasátor építése nem engedélyköteles. Ha bármi mást csinál benne az ember, akkor !!!elméletileg!!! már kell engedély. Egyébként 500m2-ig nem kell engedély, valamint beépítésre nem szánt területen 9m, beépítésre szánt területen 7m a megengedett legnagyobb magasság.

 • Válasz » #945 Kontroll-R | 2015-02-16 21:36:13

  Üdv Mindenkinek !

  Ha már használt fóliaház a téma:
  Két hete felhívott egy ismerős, hogy felszámolnak egy kertészetet Halásztelken.
  Van egy 10x50 méter alapterületű fóliaház eladó. Elég masszív szerkezet.
  Felfújt fólia, beépített árnyékoló ernyő rendszer, 2 végfali ajtó 2 oldalajtó, gáz üzemű légbefúvós fűtés.
  Ha valakit érdekel írjon privátban a mail címemre és megadom az elérhetőséget.

 • Válasz » #944 Kontroll-R | 2015-02-16 21:28:58

  Válasz #943. hozzászólásra
  A hegesztési varratot le kell köszörülni azon a ponton, ahol a fóliával érintkezik.
  A szétvágott borda belsejébe érdemes behegeszteni egy vékonyabb csődarabból készült stucnit így sokkal erősebb lesz mintha csak a varrat tartaná.

 • Válasz » #943 timcsoki | 2015-02-16 20:04:25

  A vágásnál később nem lesz gond? Hegesztésnél nem sérti fel a fóliát?

 • Válasz » #942 nww | 2015-02-16 17:27:36

  Válasz #935. hozzászólásra

  Hello, párat szállítottam már.
  Középen kettévágtam, beszámoztam, aztán bérelt teherautóval haza 180km.
  De legutoljára csak egy autószállító trailert kölcsönöztem - amit lehet B vel is vezetni- és arra spanifereztem fel. Asszem kb 60 db 1colos 6 méteres hajlított csövet.

 • Válasz » #941 Dinnyés Laci | 2015-02-16 14:44:10

  Válasz #940. hozzászólásra
  db szám biztos nem számít az senkit nem érdekel
  a 7m szélesre meg 3m magasra nem kell
  a 10m szélesre meg kb 4m magasra külterületen nem kell, belterületen viszont a hivatalba meg kéne kérdezni
  nekem zöldséges sátraim vannak külterületen itt nem kell rá engedély

 • Válasz » #940 hosearmando | 2015-02-16 14:21:17

  Válasz #939. hozzászólásra

  Ez most komoly?biztosra tudod?bármekkora lehet?a db. szám sem számít?

 • Válasz » #939 Dinnyés Laci | 2015-02-16 14:10:12

  Válasz #938. hozzászólásra

  nem kell hozzá engedély

 • Válasz » #938 hosearmando | 2015-02-16 14:07:18

  Válasz #937. hozzászólásra

  Vagy hány db. baromfi lehet benne?

 • Válasz » #937 hosearmando | 2015-02-16 14:06:13

  Sziasztok!Olyan kérdésem lenne,hogy kell-e építési engedély fóliasátorra?baromfit szeretnék(kacsa),hány négyzetméter lehet és milyen magast lehet építési engedély nélkül?

 • Válasz » #936 Kontroll-R | 2015-02-16 09:45:28

  Válasz #935. hozzászólásra

  Ha nem elemes vázszerkezetről van szó, akkor szinte biztos, hogy vágni kell valahol.
  Egyben nem valószínű, hogy el tudják vinni.
  A 7,5m nem gond, ennél hosszabb platós autók is vannak , de a 4m-es magasság, az sehogy nem fér el, se állítva, se fektetve.

 • Válasz » #935 timcsoki | 2015-02-15 12:01:31

  Szállítással kapcsolatban tudtok segítséget? 7,5 széles és kb 4 m magas bordákról lenne szó kicsit több, mint 100 km-re.smile confused

Gép- és alkatrész kereskedők, gépgyártók

Lista megtekintése
4P Agro LXV Kft.
Agráció Kft.
Agrárkert Centrum Kft.
Agro-Alfa Kft
Agro-Boma Mezőgép Kft.
Agro-Krisz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Agro-Tipp Kft.
Agroázis Kft.
Agrobörze
Agrogama Kft
Agroker Eger
Agroko95 Kft.
Agromat Kft.
AgroPark
Agroshop
Agrosprinter
Agrowolf Kft.
Alfa-Gép Kft.
Atra Kecskemét Kft.
Axiál
Balla Imre
Bedenek és Társa Bt.
Bicsak Kft.
Bodzsár András Tibor
Borsod Agroker Zrt
Contstar Kft.
D+V 1999 Kft.
Egyedi GépKer Kft.
Faragó Bt.
Farmgép Kft.
Gál Mobil Kft
Gépközvetítő Kft.
Gold Bull Gépker Kft.
Győri Agroker Zrt.
HD-Rotatech Kft.
Hidro Master Kft
Horváth Ákos
Idea-Agro Kft.
Inter Plant Kft.
Interforst Hungary Kft.
Jászgép-2001 Kft.
Kaposgép Kft.
Kecel Agrotechnika
Készenlét Zrt.
KissGép
Kite Zrt.
Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt.
LGW Traktorcenter
Madarász Kft.
Majorgép szerviz
Mayer László egyéni vállalkozó
Metalwolf Kft.
Multiva Magyarország Kft
Nyírhidraulik Kft.
Odisys Bt.
Pal-Tis Kft.
PAULAND Kft
Phylazonit Kft.
RapidAgro Kft.
Rexxon-Trade Kft.
Rotáció Kft.
S.C. Lorger S.R.L.
Sato-Gép Kft.
Schriffert Kereskedőház Bt.
Sióagrár Kft
Speed-ex Kft.
Starex Pro Kft.
Szakadáth-Gépker Kft.
Szegána Kft.
Szunyogh József Egyéni Vállalkozó
Té-Géta-68 Kft.
Törő Gépek
TRAKMAX Gépcentrum
Truck Central Kft.
VAgro Mezőgazdasági Gépgyár
Valkon Kft.
Velox-Ker Kft.
Wild Control Kft.
Wirax-Hungária Kft.
A 10 Környezetvédelmi Zrt.
Agramír Kft.
Agriline Kft.
Agro-Békés Kft.
Agro-Contakt 2000 Kft.
Agro-man
Agro-Viko Kft.
Agrobazár
Agrofém71 Kft.
Agrogép 2004 Kft.
Agroker Holding Zrt.
Agromaster Kft.
Agromehanika Kft.
Agrosat Gépker
Agrospic Kft.
Agrotec Magyarország Kft.
Alexagro Kft.
APS Agro Kft
Austro Diesel
Bács-Agrogép Kft.
Bartifarm Kft.
Bezerédi Agro Kft.
Bihar-Express Kft.
Bohr
Busa Bt.
Csiszár Csapodi Kft.
Dorker Kft.
Eu-GépKer Kft.
Farkasagro Plusz Kft
Forestdepo Kft.
General-Agri Hungary Kft.
GG 55 Kft.
Gusztos Gép Aukció
Hanki-ker
Hergon Plus Kft
Homokháti Agrogép
HSC Motor Kft.
IKR Gépkereskedelmi Kft.
Interat Zrt.
Invest Gépkereskedelmi Kft
KaposFlex Gumikereskedelmi Kft.
KC-Békés Kft.
Kelet Agro Kft.
Két Kata Kft.
Kistata Agro Kft
Kőrös-Welt Kft
Lakkos Kft.
M.C.I. Kft.
Magtár Kft.
Mark-Opall Kft.
Mega-LKW kft.
Mező-Gép Agro Kft.
Novis Trade Kft.
Nyírker Kft.
Oraker Kft.
Pap-Agro Kft.
Penda Kft.
Polgár Lakatos és Gumiipari Kft.
Realagro Kft.
Romeplow Hungary Bt
Royal-Kert Kft.
Sasform Agrotechnika Kft
SC Interoffice Trade Service Srl Magyarországi Fióktelepe
Selector Export-Import Kft
Sokoró Kft.
Stand-Agro Kft
Stefán-Camion Ker. 2006 Kft.
SZAL-AGRO Kft.
Szentmihályi Gép Kft.
Takács Lajos
Tó-Ba Gumi Kft.
Trade Impact Kft
Traktor Trade Kft.
Újhelyi Kft.
Valbert Bt.
Vektor-Holding Kft.
Vogel&Noot Mezőgépgyár Kft.
Wirax-Hungária Kft-Alsónémedi
Zetor-Vas